Türelem pontyot terem

Az utóbbi évek haljelölési információiból egyértelműen kiderült, hogy a fiatalabb korosztályú pontyok, melyek táplálékát már zömmel fenéklakó szervezetek alkotják, kitűnően fejlődnek a Tisza-tó természetes táplálékbázisán.


EGYNYARAS PONTYOK A VÍZBEN

Nyilvánvaló tehát, hogy a piaci méretű, háromnyaras pontyok telepítésére fordított keretnek legalább egy részét érdemes kisebb méretű halak beszerzésére fordítani.

Ezek telepítésével ugyanis jóval nagyobb lesz a kifogható mérethatárt elérő halak száma, mint ha ugyanolyan tömegű piaci pontyot telepítettünk volna. Példának okért vegyünk 100 kg háromnyaras pontyot, ez körülbelül 50 db, ezzel szemben 100 kg egynyaras ponty az kb. 1000 db. Ha az 1000 db egynyaras pontynak csak a 20 %-a éri el a kifogható mérethatárt, már az is 200 egyedet jelent.

A horgászok fogási eredményének növekedése mellett más hozadéka is van a módosításnak. Nemcsak a halak mennyisége nő, hanem a minőségük is javul, hiszen ezek a pontyok életük nagy részét természetes környezetben töltik. A Tisza-tóban rejlő természetes táplálék mennyisége és összetétele garantálja azt, hogy az itt fogott halak vitalitása, erőnléte és húsának minősége is jobb lesz, mint takarmányon nevelt halastavi társaiké.

Bízunk benne, hogy horgászvendégeink megértéssel fogadják a jobbító szándékú változtatást, kímélettel bánnak a horogra akadó kispontyokkal. Őszre már bebizonyosodik a Tisza-tavon, hogy a türelem pontyot terem!

Forrás: sporthorgasz.eu