Több tonna uszadék és szemét áll a kiskörei vízerőműnél

A több száz tonna, két méter magas szigetet az emberek hozták létre azzal, hogy nem a szelektív hulladékgyűjtőbe dobálták el szemetüket. Most pet palackok, műanyag flakonok, olajos hordók, fémpalackok, zacskók tömkelege úszik a vízen, pusztítva ezzel a vízben élő állatokat, a halakat és a madarakat.


A folyót az erőmű szakemberei egyébként folyamatosan tisztítják, a szemetet és az uszadékot kiszedik. Ám a hatalmas mennyiséggel ők sem tudnak mit kezdeni. Mivel az áradáskor nem csak szemét, hanem hatalmas víztömeg is érkezik, így a Tisza-tóból a vizet tovább kell engedniük, amivel a szemét egy része is távozik.

Évek óta hagyomány már a Tisza-tavi PET kupa, ahol a résztvevő csapatok begyűjtik az elérhető szemetet. Idén Június 14-18. között lesz a rendezvény, ahol nem csak a Tiszából, hanem a part mentén is szedik majd a szemetet.

"Vendég vagy a világban, és ez a világ szép vendégfogadó. Van napsugara, vize, pillangója, madara. Van virágja, rengeteg sok. Tanulj meg örvendeni nekik. Sajnos, embere is van. Igyekezz kevesebbet törődni velük és többet azzal, ami még a világ szépségéből csodálatosképpen megmaradt, az emberiség minden pusztításai mellett is." Wass Albert


Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt