Több mint négymilliárdot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg turisztikai kínálatának fejlesztésére

Négy uniós pályázat segítségével több mint 4 milliárd forintot fordítanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai kínálatának fejlesztésére - közölte a pályázatok konzorciumvezetője, a megyei önkormányzati hivatal.


A Területi operatív programban a Nyírség turisztikájának fejlesztésére 1 milliárd 438 millió, a Szatmár-Beregre 1 milliárd 357 millió, a Nyíri Mezőségre csaknem 739 millió, míg a Rétközre több mint 546 millió forint vissza nem térítendő támogatást használhatnak fel a projektben közreműködő szervezetek.

A tájékoztatás szerint a négy nyertes pályázatban összesen 56 megvalósíthatósági helyszín szerepel. A legnagyobb projektösszegű nyírségi fejlesztési csomagban megtörténik például a kállósemjéni Kállay-kúria látogatóbarát fejlesztése, a baktalórántházi Dégenfeld-kastély turisztikai fejlesztésének befejezése. Több templomot és imaházat felújítanak.

Ezen túlmenően például Bátorligeten látogatóközpont jön létre, és elkezdődik a térség három legjelentősebb szabadstrandjának, a vásárosnamény-gergelyiugornyainak, a tivadarinak és a jándinak a fejlesztése, az Öreg-Túr vízitúra-hálózatán található sonkádi, kölcsei, túristvándi és panyolai vízitúra-megállóhelyek, illetve több más térségi kulturális örökség rekonstrukciója.

A Nyíri Mezőségben fekvő Szabolcson egyebek mellett elvégzik a földvár környezetének rendezését, Tiszalökön a szabadstrand, a Kenyérgyári-holtág és környéke, és a természetvédelmi bemutatóház újul meg, Tiszadadán horgászcentrum szolgáltatóház, a balsai Tisza-parton pedig egy nyolchektáros ökopark épül.

Ezen túlmenően fejlesztik a többi között a dombrádi Tisza-partot, Gyulaházán létrehoznak egy űrrepülés-történeti látogatóközpontot, Tiszabercelen pedig helyreállítják a Bessenyei-emlékházat.

MTI