Több mint másfél millió forint gyűlt össze a korábban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére

Egymillió-hatszázezer forint gyűlt össze a közelmúltban leégett Tiszavárkonyi Alkotóház újjáépítésére a Szolnoki Szimfonikus Zenekar jótékonysági gálakoncertjén és a Szolnoki Művésztelep alkotóinak erre a célra felajánlott műveinek árverésén.


Ignácz Ervin, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője a csütörtöki szolnoki sajtótájékoztatón felidézte, hogy a június 6. és 18. között megrendezett Szolnok Masterclass nemzetközi karmester és karnagy mesterkurzus zárókoncertjét hirdették meg jótékonysági eseményként. Az alkotóház újjáépítésére szánt összeg a jegyeladásokból és az árverés bevételéből gyűlt össze.

Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető-szakmai igazgatója a partnerség fontosságát hangsúlyozta, egyben megköszönte a Szolnoki Művésztelep művészeinek, Fazekas Magdolna festőművésznek, Nagy Katalin Matild grafikusművésznek és Verebes György Munkácsy-díjas festőművésznek alkotásaik felajánlását. 

Hozzátette: a tapasztalatok szerint a művészeti ágak erősítik egymást, ezért együttműködésre van szükség. "Erre valós társadalmi igény van, amelyet a közönség is visszaigazol" - fogalmazott.

A sajtótájékoztatón a zenekar vezetői és a művészek jelképesen átadták az összegyűlt összeget Kenyeres Sándornénak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület elnökének és Hegedűs Józsefnek, a szervezet titkárának. 

Patkós Imre a Szolnok Masterclassról szólva felidézte, hogy a karnagykurzust Izaki Maszahiro, a Szolnoki Szimfonikusok főzeneigazgatója, a karmesterkurzust pedig Alpaslan Ertüngealp vezette. A két mesterkurzuson összesen 17 tanítvány vett részt, akik többek között Japánból, Kínából, Kanadából, Franciaországból, Brazíliából, Izraelből és Tajvanról érkeztek.

A mesterkurzusok résztvevői a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva ingyenes hangversenyeken mutatták be tudásukat nagy sikerrel a Tisza-tó környéki települések felújított templomaiban - emelte ki Patkós Imre, hozzátéve, hogy június 11. és 16. között Martfűn, Törökszentmiklóson, Tiszaigaron, Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön, Tiszaszentimrén és Kunmadarason adtak koncertet.

MTI