Tiszavirág túrák a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében

2017. jún. 12-én este még mindig csak pár egyedet figyeltek meg a Nemzeti Park Igazgatóságának kollégái a Tisza-tó térségében.


Tehát még semmi pontosat nem tudnak jósolni, mikor indul meg működési területükön az igazi virágzás. Eddig kisebb aktivitásról - pár egyedről, még korábban pedig már pár száz kérészről - szóltak a HNPI Természtvédelmi Őrszolgálat tagjainak híradásai

Még várat magára az igazi előrajzás és főrajzás. Ha igazán beindul, úgy az előrajzáskor is már több száz, ill. 1-2 ezer tiszavirágot lehet érzékelni, s főrajzáskor még ennél is többet, több tízezret, akár százezres egyedszámban is.

Tehát nincs okunk türelmetlenkedni, hiszen a Tisza virágai, Európa legnagyobb kérészfaja (Palingenia longicauda) egyedei, amelyek nászrepülésük során tömegesen jelennek meg néhány nap alatt a tiszta vízű, és természetes medrű folyókban még most úgy érzik (biológia érzékükkel), hogy nincs itt még az ideje a násznak. Sajnos az érintetlen medrű és tiszta vizű folyók mára igen korlátozottan állnak számukra rendelkezésre Európa szerte, ezért a legtöbb korábban ismert élőhelyükről eltűntek. Szinte utolsó szigetként a Tisza és főleg bal parti mellékfolyói kínálnak számukra viszonylag érintetlen élőhelyet.
Mára, mondhatni igazi hungarikummá vált a tiszavirágzásként hívott jelenség.

Több napon át hirdetnek túrákat, melyek az elnyúló működési területükön úgy 4-6 túranapot is jelentenek.

Kétségtelenül a leglátványosabban Tiszakürt térségében szokott jelentkezni, de a Tisza-tó körzetében is felemelő, s ott általában pár nap késéssel jelentkezik a jelenség. Legutoljára Gergelyiugornya térségében fogjuk várni őket.

Regisztráció a túrákra

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas/oldal/tiszaviragzas-elojegyzes 

Forrás és fotó: hnp.hu