Tiszai Pecasuli program: horgászat, mint tantárgy

Évről évre egyre több iskolában ismerik fel a leendő horgászaink képzésének fontosságát, amit a Tiszai Pecasuliban résztvevő intézmények számának gyarapodása mutat a legjobban. A Földművelésügyi Minisztérium anyagi támogatásának hála lehetőségünk van a tanuláshoz szükséges minden feltételt biztosítani a tudásra szomjazó diákok számára.


A program alapját képező segédanyagot Dr. Harka Ákos lektorálásával úgy készítették el, hogy az minden segítséget megadjon a programvezetőknek, könnyítse munkájukat. Egy könyv több foglalkozás anyagát tartalmazza. Ezeket különböző mélységben veszik át a gyerekek a szakkörvezetők döntése alapján, figyelembe véve a részvevők életkorát, érdeklődését és meglévő ismereteit. A témakörök felépítése egyszerű, könnyen érthető az általános iskolások számára.

A Pecasuli I. tankönyvben az olvasó kezdetben megismer néhány általános dolgot a halakról, és élőhelyeikről. A következő leckék a hazai vizeinkben előforduló őshonos és invazív halfajokat taglalják. Képet kapunk a horgászathoz szükséges alap felszerelésekről, és horgászmódszerekről. Ezeket az általánosságokat kibővíti, valamint konkretizálja a Pecasuli II. tankönyv. Rengeteg dolgot tanulhatunk meg a Tiszáról és a Tisza-tóról, eltérő szakaszaikról és az ott előforduló halakról. A tankönyv utolsó leckéi bevezetnek minket a süllőzés, a pontyozás és a csukázás rejtelmeibe, megtanítva azokat a trükköket, amelyek ezen halak elejtéséhez szükségesek.  A tankönyvek végére érve a diákok tarsolyában lesz az a tudás, ami a sikeres horgászvizsgához szükséges.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy az órákon a gyerekek szórakozva tanulnak, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon, ami jól látszik a programvezetők által beküldött képeken. Reményeink szerint minél több iskolába eljut a Tiszai Pecasuli program, és egyre több gyermeknek lesz lehetősége megismerkedni egy nagyszerű hobbival, a horgászattal.

Forrás: sporthorgasz.eu