Tetőzik a Tisza árhulláma Szolnoknál

04.16-ától tetőzik a Tisza jelenleg levonuló árhulláma Szolnoknál, 16-án reggel 7 órakor a vízállás 675 centimétert mutatott. A kedvező hidrometeorológiai körülményeknek és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően a belvíz visszaszorul a térségünkben.


A Tisza felső szakaszán kissé apadó, alig változó vízállásokat regisztrálhatunk. A folyón levonuló árhullám Kisköre és Szolnok között tetőzik. A vízállás hétfő reggel 7 órakor Tiszafürednél 623 cm, apadó, Kisköre-alsónál 669 centiméter, tetőző, Szolnoknál 675 centiméter, áradó (tetőzés közeli), Tiszaugnál pedig 545 cm, áradó volt. A KÖTIVIZIG április 6-án 10 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig, illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig, összesen 96 kilométeren. 

A Zagyva-Tarna vízrendszerében alig változó vízszintek tapasztalhatóak, a ma reggeli vízállás Jászteleknél 204 cm, apadó volt. 
A Hármas-Körösön ugyancsak apadó tendencia figyelhető meg. A ma reggeli vízállások: Szarvas 552 cm, apadó, Kunszentmárton 599 cm, apadó. A folyó alsó szakaszán lassú apadás várható, melynek ütemét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja.
A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 298 cm, apadó. A folyón I. fokú az árvízvédelmi készültség a jobb parti, Pusztaecseg-őzesi védelmi szakaszon, összesen 52 kilométer hosszan.

Belvízvédekezés
A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából kilencben van készültség: első fokú a kiskörei, a mezőtúri, a jászkiséri és a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokú a kunhegyesi, a ceglédi, a cibakházi, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon.
Az április 16-i reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 8800 hektárra csökkent, ebből 2950 hektár vetés és 1720 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 7450 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában 28 szivattyútelep és 5 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen mintegy 750 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben tegnap 102 fő vett részt, köztük 66 gépész. A szakemberek folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását.
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, míg I. fokban védekezik Újszász és Kunszentmárton.

Forrás: kotivizig.hu

Fotó:Erika Csapo