Tetőzés közelében a Tisza

A Tisza vízgyűjtőjén felhalmozódott hó olvadása miatt a hegyvidéki területekről naponta indulnak el kisebb árhullámok, amelyek a folyó középső szakaszán hosszan elhúzódó tetőző vízállásokat eredményeznek. Ugyanakkor a kedvező időjárásnak és a folyamos szivattyúzásnak köszönhetően tovább csökkent a belvízi elöntés nagysága a térségben.


A Tisza felső szakaszán kissé apadó, alig változó vízállásokat figyelhetünk meg. A folyón levonuló árhullám jelenleg Tiszadorogma térségében tetőzik, alatta árad. A vízállás ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 625 cm, Kisköre-alsónál 655 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál 658 centiméter, Tiszaugnál pedig 538 cm volt. A KÖTIVIZIG április 6-án 10 óra óta elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig, illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig, összesen 96 kilométeren. 
A Tisza vízgyűjtőjén a csapadék, illetve a tavaszias hőmérsékletek következtében intenzíven csökken a felhalmozódott hó mennyisége.
A Zagyva-Tarna vízrendszerében folytatódik az apadás, a reggeli vízállás Jászteleknél 231 cm volt. 
A Hármas-Körösön levonuló árhullám hétfőn tetőzött Kunszentmárton térségében 620 cm-es vízállással, azóta ma reggelig 7 cm-es apadás tapasztalható. 
A Hortobágy-Berettyón Borznál a reggeli vízállás 312 cm (II. fok 300 cm), apadó. A KÖTIVIZIG március 23-án reggel óta II. fokú árvízvédelmi készültséget a jobb parti, Pusztaecseg-őzesi védelmi szakaszon, 52 kilométer hosszan.
Az igazgatóság tehát összességében 148 kilométer hosszan folytat árvízvédekezést.

Várható tetőző vízállások mértéke és időpontja a Közép-Tiszán:
Kisköre-alsó      655-665 cm (április 12-től) 
Szolnok             660-670 cm (április 13-tól)

Erika Csapo fényképe.

Fotó: Erika Csapo

Belvízvédekezés
A KÖTIVIZIG valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Jelenleg első fokú készültségben folyik a szivattyúzás a tiszakécskei, a jászkiséri, a mezőtúri és a kiskörei belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokúban a jászberényi, a ceglédi, a cibakházi, a kunhegyesi, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon. Ma déltől azonban már megszűnik a készültség a jászberényi belvízvédelmi szakaszon.
A kedvező időjárásnak és a folyamos szivattyúzásnak köszönhetően tovább csökkent az elöntés nagysága. Az április 12-i reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén 9525 hektárt borít víz, ebből 3220 hektár vetés és 1870 hektár szántó. Az elöntés Jász-Nagykun-Szolnok megyében 7725 hektárt tesz ki. Az elmúlt 24 órában 34 szivattyútelep és 10 mobil gépegység üzemelt, amelyek együttesen mintegy 1,1 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben tegnap 125 fő vett részt, köztük 85 gépész
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, II. fokban védekezik Kunszentmárton, I. fokban pedig Újszász.

Forrás: kotivizig.hu