Téged is vár Szolnok napja

Kiállítások, koncertek mellett katonazenekari fesztivál, mécsesúsztatás, fegyverbemutató is színesíti a Szolnok napja elnevezésű rendezvényt, amelyet augusztus 29-től szeptember 1-ig tartanak a Tisza-parti városban - közölte a város polgármestere hétfőn az eseményről szóló sajtótájékoztatón.


Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) elmondta: a város életében 1847. szeptember 1., a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal átadása óta meghatározó szerepet tölt be a vasút. Hozzátette: a hagyományokhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kapnak bemutatkozási lehetőséget. 

Csütörtökön kora este, a Zounok Ispán-szobornál tartja hagyományos mécsesúsztatást a Rotary Club Szolnok. Pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak. Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyitja meg a Szolnoki festők Szolnok napján című kiállítást a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar Szolnok karmestere a sajtótájékoztatón elmondta: péntek délután a Tiszai hajósok terén kezdődik a XXIV. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál, amelyen a debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekarok, a szentendre Altiszti Akadémia Zenekara és a házigazda 50 éves Légierő Zenekar Szolnok lép fel.

Hajnal Anna, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szervezési csoportvezetője elmondta: szombaton a Szapáry úton, a Kossuth Lajos úton és a Hild téren a Szolnok napi forgatag kínál programot. A Szapáry úton a Szolgáltató város projekt partnerei mutatkoznak majd be és a Civil kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják majd a látogatókat.

 Kossuth Lajos úton az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az alakulatnál rendszeresített kézi- és mesterlövész-fegyvereket, géppuskákat, harcászati felszereléseket és gépjárműveket mutatja majd be.

A MÁV Nosztalgia Kft. a Nyugati pályaudvarról különvonatot indít Szolnokra. A nosztalgiakocsikból álló szerelvény a szolnoki vasútállomás után gördül majd a RepTár múzeum kapujához, az egykori Ó-Szolnok vasútállomásra, ahol a 2017-ben felállított "170 éves a Pest-Szolnok vasútvonal" emléktáblát is megkoszorúzzák.

Aba-Novák Vilmos, az Aba-Novák Agóra névadója születésének 125. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak kora délután az Agóra közben, majd 40 év - ezer élmény címmel nyílik az Aba-Novák Agóra háztörténeti jubileumi kiállítása. Az érdeklődők megkóstolhatják majd Szolnok 944 szeletes tortáját is. Este a Red Eyes, az Inmates, Radics Gigi és az Origo együttes ad koncertet.

Vasárnap délután az Agóra Galérián a Jászkun Fotóklub Utazás a világ körül - 2019 című fotókiállítása nyílik majd meg egyebek mellett. A részletes programról a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ oldalán lehet tájékozódni.

MTI