TÁJÉKOZTATÓ a Felső-Tisza vidéken kialakult ár- és belvízvédelmi helyzetről

Folyóink vízgyűjtő területén az elmúlt napon csak kisebb csapadék hó formájában. A léghőmérséklet éjszaka mindenütt fagypont alá süllyedt, emiatt a felszíni lefolyás nem volt számottevő.


Árvízvédelem


Ma már elmondhatjuk, hogy valamennyi folyónkra az apadás jellemző.
Tisza árhulláma tegnap hajnalban tetőzött Tiszabercel térségében, azóta folyamatos itt is az apadás. A vízszint már nem teszi szükségessé az I. fokú készültség fenntartását Dombrád térségében, így a készültséget ma reggel 6 órakor megszüntettük. A folyó Tiszatelek - Tokaj közötti szakaszán még továbbra is figyelőszolgálatot tartunk, I. fokú az árvízvédelmi készültség
Szamos, a Kraszna és a Túr folyók vízszintjében is lassú, egyenletes apadást regisztrálnak a mérőműszerek. A három folyó együtt, betorkolló folyókként utánpótlást nem adnak a Tiszának. 
Az igazgatóság 34 km védvonal mentén tart fenn I. fokú árvízvédelmi készültséget.
A vízszintcsökkenés ütemét figyelembe véve a karácsonyt nem kell munkatársainknak a gátak mellett töltenie, a tiszai védvonal mentén holnap reggel megszűnik a készültség.


Belvízvédelem


A belvízhelyzet folyamatosan javul a térségben, a Tisza apadó vízállása lehetővé tette a torkolati zsilipek nyitását. A csatornák vízszintje csökken, ugyanígy az elöntött területek nagysága is a készültséggel érintett területeken, melynek jelenlegi nagysága 1340 hektár.
A belvízvédelmi munkákat tovább folytattuk, mint a vízfolyási akadályok eltávolítását, az átereszek és a szivattyútelepi gerebek tisztítását, az optimális vízkormányzást. 
Szivattyús átemelésekkel segítjük a belvízzel elöntött területek víztelenítését. Üzemeltek a Tiszaszalkai, Tiszaberceli, Csűrparti szivattyútelepek, az általuk átemelt vízmennyiség a befogadókba 237 ezer m3 volt a tegnapi napon.
A védelmi készültség szintjeiben változás – tekintettel a javuló belvízhelyzetre - ma este következik be. Három belvízvédelmi szakaszon (Bereg, Tisza-Túrközi, Tisza-Szamos-Túrközi) megszűnik a készültség, míg a Felsőszabolcs-alsó védelmi szakaszon továbbra is fenntartjuk a II. fokú készültséget, mert az öblözetből csak szivattyús vízkivezetés lehetséges. 
Az ár- és belvízvédekezésben a tegnapi napon 113 fő vett részt.
Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 3 napban jelentős lehűlés következtében 7-13 mm csapadék várható hó formájában, így folytatódni fog az árhullám zavartalan levonulása. 

Forrás: fetivizig.hu