Szombattól ismét Triatlon Nagyhét Tiszaújvárosban

Szombattól újfent a triatlon fővárosa lesz Tiszaújváros, ahol jövő vasárnapig tartják a Triatlon Nagyhét rendezvénysorozatát, ennek keretén belül világkupaversenyt rendeznek, amelyen mintegy negyven ország sportolói vesznek részt - hangzott el az esemény keddi sajtótájékoztatóján.


 Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője elmondta, a világkupát a 20. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét keretében rendezik, s ez foglalja magába az ETU triatlon junior Európa Kupát is.

A női vk-mezőnyt 29 ország sportolói alkotják majd. A világkupa-, Eb- és vb-dobogókat is megjártak között a főrendező megemlítette a Tiszaújvárosban korábban már kétszer diadalmaskodott amerikai Renee Tomlint, a brit Lucy Hallt és Sophie Coldwellt, az ukrán Julija Jelisztratovát, az osztrák Sara Vilicet, a spanyol Anna Godoyt és a japán Ide Dzsurit. A magyarok közül Bragmayer Zsanettet, valamint az egyaránt olimpikon Kovács Zsófiát és Vanek Margitot emelte ki.

A férfi verseny résztvevői 31 országból érkeznek. A nagy nemzetközi versenyek legjobbjai közül bejelentkezett a francia Anthony Pujades és Aurelien Raphale, a spanyol Francesc Godoy, a brazil Manoel Messias és az orosz Poljanszkij-testvérpár, Dmitrij és Igor is. A magyarok közül Lehmann kiemelten szólt Bicsák Bencéről, aki tavaly megnyerte a tiszaújvárosi vk-t. Rajta kívül a vk-dobogós, olimpikon ifj. Faldum Gábor és Tóth Tamás, valamint Dévay Márk, Király István, továbbá a hazai pálya előnyét élvező, tiszaújvárosi Lehmann-fivérek várják a rajtot hazai részről.

A főrendező kiemelte: a 22. tiszaújvárosi világkupán már nemcsak világranglistás pontokért, hanem a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs pontjaiért is vetélkednek a sportolók.

Elhangzott, hogy a junior Európa Kupán 20 magyar lány és 22 fiú él a lehetőséggel, hogy a nemzetközi mezőny legjobbjaival mérje össze tudását, az európaiakon kívül a fiataloknak ausztrál, dél-afrikai, hongkongi és kanadai sportolókkal is meg kell küzdeniük. Tavaly Lehmann Csongor révén tiszaújvárosi győzelem született, míg Putnóczki Dorka ezüstérmes lett. 

A július 8-i, vasárnapi döntőket megelőzően idén is megrendezik a magyar triatlon utánpótlásgálát, melyen a gyermek és a serdülő ranglista legjobbjai vetélkednek a nemzetközi verseny díszletei között.

A sajtótájékoztatón Bráz György, a város polgármestere azt mondta: az önkormányzat idén is támogatja anyagilag a rendezvénysorozatot. Megfogalmazása szerint az elmúlt három évet jubileumok jellemzik Tiszaújvárosban, 2016-ban volt 50 éve annak, hogy a Tisza-parti települést várossá nyilvánították és ekkor rendezték meg itt a 20. ITU triatlon világkupát. A Márkus Gábor és barátai által létrehozott Tiszaújvárosi Triatlon Klub pedig tavaly ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját.

Huff Zsolt, a MOL Magyarország Downstream-üzletág ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy társaságuk a kezdetektől támogatja a Triatlon Nagyhetet, ennek a kulturális és sporteseménynek része a világon egyedülálló módon megszakítás nélkül 22. alkalommal megrendezendő világkupa.

Márkus Balázs, a szervezőbizottság társelnöke közölte: az elmúlt esztendők hagyományainak megfelelően a sportrendezvényt számos kulturális és szabadidős programmal fűszerezik.