Színes programokkal várnak a Tisza-tó Napja rendezvénysorozaton

Számos színes programmal, többek között horgászversennyel, triatlonversennyel, kerékpártúrával és vetélkedővel is várja május 11. és 19. között a Tisza-tó Napja elnevezésű rendezvénysorozat a közönséget.


Kovács Sándor, az esemény fővédnöke, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés és a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke  a programokat beharangozó pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy  a tizenegyedik Tisza-tó Napja a társszervezetek összefogásával valósul meg. A program kapcsolódik a megyei önkormányzat vezetésével megvalósuló Tiszta tó a Tisza-tó projekt harmadik üteméhez, a környezettudatosság, környezettudatos szemléletformálás több program fókuszában áll. 

Hozzátette: a programsorozat kiemelt jelentőségét adja, hogy idén ünnepli 40. születésnapját a Tisza-tó, és 45 éve készült el a Kiskörei vízlépcső.

Busi László, a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetője elmondta: május 11-én negyedik alkalommal rendezik meg a Rendőr Tisza-tavi Triatlont Tiszafüreden. A versenyszámok között lesz sárkányhajózás, szórakoztató versenyszámok és idén sem marad el a főzés. 

A programok között szerepel a május 15-ei rendőrségi futás is a tó körül tiszafüredi indulással. A Belügyminisztérium pontot érő versenyére 25 csapat nevezett, a rendezvény fővédnöke Papp Károly országos rendőrfőkapitány - fűzte hozzá Busi László.

Május 17-én tartják a Tisza-tavi Közbiztonsági Koordinációs Bizottság nyitó ülését a poroszlói ökocentrumban. A cél, hogy az eddigi évekhez hasonlóan, balesetmentesen, tragédia nélkül tudják zárni az idegenforgalmi idényt - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy május 19-én a környezettudatosság jegyében szerveznek kerékpártúrát a tó körül mintegy 70 kilométeren a Tiszafüred-Tiszaszőlős-Tiszaderzs-Abádszalók-Kisköre-Tiszanána-Dinnyéshát-Sarud-Poroszló-Tiszafüred útvonalon.

Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) kiskörei szakaszmérnöke elmondta: a rendőrségi futáshoz kapcsolódva lakossági futás is lesz május 15-én tiszafüredi indulással általános iskolás fiatalok részvételével a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság és a Kötivizig szervezésében.

Kiemelte: a Tisza-tó és a Kiskörei vízlépcső jubileumát május 16-án szakmai konferenciával ünneplik meg a Kiskörei Szakaszmérnökségen. 

A Tisza-tavi Ki Mit Tud? vetélkedő döntője május 14-én lesz Kiskörén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében. Idén a nevezett negyvenöt csapatból hat jutott döntőbe - tette hozzá Fejes Lőrinc.

Május 17-én a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tiszafüredi telephelyén horgászversenyt tartanak, kiegészítve gyermek horgászversennyel - mondta Szabó István, a társaság marketing menedzsere, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a tizennégy év alatti gyermekek már ingyen juthatnak horgászjegyhez.

Hajós Lilla, a Tisza-tavi Fesztivál Nonprofit Kft. munkatársa kiemelte, hogy május 18-án először rendezik meg a Játékos Családi Ökodélutánt Tiszafüreden, a Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. A programok között lesz Öko Art divatbemutató újrahasznosított anyagokból, fotózkodás Sulyom Sárával, a Tisza-tó kabalafigurájával, a kisebbeket Lim-lom mese címmel bábjátékkal, valamint koncerttel és ökotudatos játékokkal várják.

MTI

Fotó: Vígh Márk, Tiszalök Üdülőtelep