Pénteken kezdődik a 20. Szolnoki Gulyásfesztivál

Mintegy kétszáz bográcsra és csaknem negyvenezer látogatóra számítanak a péntektől vasárnapig tartó 20. Szolnoki Gulyásfesztivál szervezői.


Csányi Sándor főszervező a fesztiválról szóló szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az 1999 óta évente megrendezett találkozó célja a tájjellegű magyar konyha népszerűsítése és hagyományainak ápolása.    

 Hozzátette: idén is mintegy száz csapat, baráti társaságok, cégek, családok főznek majd együtt a szolnoki Tiszaligetben.     

A város által a kezdetektől támogatott fesztivál megtartotta hagyományőrző értékeit, idén is teret kap a népzene és a népművészet - jegyezte meg.     

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: a fesztiválra több országból - köztük Szolnok testvérvárosaiból  is -  érkeznek látogatók. Jelen lesznek például a finn Riihimäki, a német Reutlingen, a lengyel Bielsko-Biala és a romániai Nagybánya küldöttei, akik bemutatják saját gasztronómiai értékeiket.     

A fesztiválon főzőversenyt rendeznek, hagyományőrző íjászok tartanak bemutatót, valamint "Gulyáskirályt" is választanak. Népzenészek, köztük tekerőlantművész és harmonikás is szórakoztatja majd a közönséget. Megrendezik a Hollóy Tamás Súlyemelő Emlékversenyt, fellép a Légierő Zenekar és a lengyel Bielsko-Bialából érkező Kapela Beskidek népzenei együttes is. A rendezvény keretében tartják mintegy kétszáz általános iskolás gyermek részvételével a 2. gyermek és ifjúsági népzenei és néptánc tehetségkutatót.     A jubileumi fesztiválon a szolnoki Origo együttes ad koncertet, fellép a Commers és a Retro Zóna zenekar és színpadra lép Csányi Sándor, a "Gulyáskirály"  is.    

 A kisebbeket játszóházzal, vidámparkkal, légvárakkal és egyéb programokkal várják.

MTI