Ősszel kezdhetik a Tisza-híd felújítását

A kivitelezési szerződést már aláírták és a támogatási határozat is hatályba lépett, de a forgalmat érintő munkálatok leghamarabb ősszel kezdődnek el az Erzsébet királyné hídján Tokajban.


A tokaji Tisza híd felújítása egyelőre nem fogja a forgalmat zavarni, később azonban kisebb forgalmi torlódásokat okozhat. A forgalom a kivitelező szerint folyamatos lesz, az átkelő rekonstrukciója négy ütemben valósul meg amit még a körforgalom újjáépítése egészít ki. A tokaji városházán tartott egyeztetésen elhangzott: a tervek szerint félpályán ugyan lehet majd közlekedni a hídon, ám vannak a munkálatoknak olyan szakaszai, amikor szükséges a teljes lezárás.

Ezeket éjszaka és a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a szakemberek és azt ígérik széles körű tájékoztatást tartanak majd előtte. Sőt a munka megkezdése előtt lakossági fórumot is szerveznek, ahol mindenki választ kaphat a kérdéseire.
Az Erzsébet királyné hídját utoljára 1997-ben újították fel, nyolc éve pedig újraaszfaltozták. A teljes rekonstrukció szükségessé vált, ami kiegészül a két konzol (kerékpáros és gyalogos) építésével is. A munkálatok ideje alatt a körforgalom helyett jelzőlámpa irányítja majd a forgalmat. A beruházást 2019. augusztus 31-ig kell befejeznie a kivitelező A-Híd Zrt.-nek.

Kamionprobléma

Tokajban régóta gondot jelent a kamionforgalom. A helyzetet ugyan enyhítette a súlykorlátozás bevezetése, ám a Magyar Közút folyamatosan adja ki az engedélyeket a 12 tonnánál nehezebb tömegű járművek részére is. Becslések szerint is több ezer ilyen engedélyt adtak ki, amelyek nagytöbbsége év végén jár le. Dóka János önkormányzati képviselő a Magyar Közút Zrt. képviselőjének javasolta, hogy a munkálatokra való tekintettel ne adjanak ki újabb engedélyeket, a rendőrségi képviselői pedig a már meglévők visszavonását kérték. A helyszínen ígéretként az hangzott el, hogy a közútkezelő újabb engedélyeket a meglévők lejárta után már nem ad ki.

A beruházás alatt tapasztalható torlódásokat minden bizonnyal nehezíti majd, hogy jövőre elkezdődik Nyíregyházán a nyugati elkerülő építése is. A Nyírszőlősi és a Tokaji utat a már meglévő, az M3-as autópályára vezető szakasszal összekötő úthoz a tállyai kőbányából szállítják majd a követ, ami minden bizonnyal Tokajon keresztül zajlik majd. Posta György polgármester elmondta korábban egyeztetett már a Colas Északkő vezérigazgatójával erről. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy ősszel az iskolakezdés valamint a betakarítások és a szüret is tovább nehezítheti majd a közlekedést, így arra kérte a kivitelezőt, hogy körültekintően járjon el és mindenről időben tájékoztassa a lakosságot.- tették közzé a tokaj.hu oldalon.