Nemzetközi Női Kenu Kupa Szegeden

Huszonnyolc ország női kenusai szerepelnek a szerdán és csütörtökön Szegeden sorra kerülő első Női Kenu Kupán, melyen magyar részről hat fiatal versenyző áll rajthoz.


A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján olvasható beszámoló emlékeztet: a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly ősszel döntött arról, hogy 2020-tól a női kenusok is szerephez jutnak az olimpiákon.

A fejlesztés már korábban elkezdődött, először 2009-ben, a kanadai Darmouthban szerepeltek a női kenusok a világbajnokságon, és azóta töretlenül fejlődik a szakág. Az ICF minden évben megrendezi felzárkóztató táborát, az idén a Gubacsi-hídnál lévő Kolonics György Vízisport Központban készültek a női versenyzők, akik szerdán és csütörtökön a Női Kenu Kupán mérhetik össze tudásukat.

"Május elején a világ minden tájáról érkeztek versenyzők a Kolonics központba, ahol az olimpiai bajnok Pulai Imre, valamint Selmeczi Gábor, Schromm Barnabás és Szabó András irányításával el is kezdték a munkát. Volt, aki már a montemori világkupán rajthoz állt, a többség azonban itt, Szegeden rajtolt, s továbbutaztattuk a csapatot a belgrádi versenyre is.

A felzárkóztató tábor ezzel a Női Kenu Kupával ér véget" - mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány, hozzátéve: a szakág bázisa egyre szélesebb, a fejlődő országok indulóinak köszönhetően a 2015-ös milánói világbajnokságon például hat előfutamot rendeztek női C-1 200 méteren.

A szakvezető hat fiatal versenyzőt, Aczél Nórát, Kaszás Klaudiát, Sztolyka Ritát, Kisbán Zsófiát, Kállai Petrát és Balló Gabriellát nevezte a szegedi eseményre.

"Legjobb versenyzőink, vagyis Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső vagy Lakatos Zsanett már a jövő heti válogatóra készülődnek, a győri lányok amúgy is végigversenyezték a világkupa-sorozatot. Most fiataljaink kerülnek reflektorfénybe, de nincs elvárás velük szemben, a tisztes helytállás a cél" - fogalmazott a szövetségi kapitány.

Szerdán és csütörtökön C-1 200, 500 és 2000 méteren, illetve C-2 200 és 500 méteren mérhetik össze tudásukat az indulók a Maty-éren.

MTI