NE HANGOSKODNI, HANEM PIHENNI JÁRJANAK A TISZA-TÓHOZ!

Sajnálatos, hogy az emberek sokszor nem tisztelik a természetet, annak közelségét, a környezeti szépségeket és a csendet. Azt a csendet, ami az állatoknak fontos, és azt a csendet, ami a kulturáltan túrázni, szabadban lenni kívánó embereknek is meghatározó, ha erdőbe vagy vízpartra mennek.


Oda jutottunk, hogy a Tisza-tó turisták és helyiek által is élhető és élvezhető környezetének megóvása érdekében “Etikus viselkedés kampányt” indítottak azok a Tisza-tó körül te- vékenykedő vállalkozók, élükön Kücsön Gyulával, az Élményfalu ötletgazdá- jával, akik szeretnék, ha ez a rendkívül gazdag és gyönyörű természeti kincs nem a hangos motorcsónakok és hajók „kifutópályája” lenne, nem a helyi vagányok autós gyorsulási terepe és randalírozóhelyeként élne a köztudatban.

– Imázskampányt indítunk, segítségével a Tisza-tavat a nyugalommal, a visszafogott tempóval, a nagyvárosi mókuskerékből való kiszakadással kapcsoljuk össze az emberek fejében. Negatív hangvétel helyett pozitív üzenetet közvetítünk, ami még az önzőbb embereket is megfoghatja. Azt mondjuk,hogy ők is jól járnak, ha lassítanak nem csak a többi ember. A lassítást mind fizikai, mind lelki értelemben értjük – mondja Kücsön Gyula, aki – mint arról korábban beszámoltunk – a nyugalmat és a másokon való segítést, a másoknak való élményszerzést találta meg a Tisza-tónál.

Önző emberből márpedig van elég, akinek nem a természet a lényeg, hanem az, hogy minél otrombább és hangosabb „ketyerével” zúgasson a nádasban vagy túrja le a vízi ösvényeken kalandozókat.

– Vannak olyan lakói, látogatói a Tisza-tónak, akik száguldoznak, tombolnak, nem törődnek a többi emberrel (biciklissel, csónakossal, horgás- szal stb.), és ezzel veszélybe sodornak másokat, feszültséget generálnak, megzavarják a nyugalmat. Ezt a problémát kezelni kell a Tisza-tavat (és a nyugalmat) kedvelő emberek és a Tisza-tavi turizmus érdekében – ismerteti a célokat Kücsön Gyula.

Aki bármilyen módon szeretne csatlakozni a kam- pányhoz, az a sarud@elmenyfalu.hu e-mail-címen

jelezheti szándékát. Maga a kampány – amely szórólapok, kiadványok, molinók és óriásplakátok kihelyezését, valamint figyelemfelhívó rendezvények szervezését foglalja magában – idén nyáron, június–augusztusban zajlik majd.