Mátyás-emlékév - Kiállítás a Hunyadiakról Szegeden

Az elmúlt félévben több száz programot rendezett a Magyarság Háza a Mátyás király-emlékév jegyében a Kárpát-medencében, az eseménysorozat decemberben a Szent István-bazilikában egy ünnepi koncerttel zárul - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.


A Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából rendezett, január óta tartó emlékév során többek között koncertek, kiállítások, tudományos konferenciák, reneszánsz szabadtéri programok követik egymást szerte a Kárpát-medencében a Magyarság Háza szervezésében – mondta el a műsorban Csibi Krisztina, a Magyarsága Háza igazgatója.

Kiemelte, hogy több fesztivál helyszínén szerepelt már és nagyon népszerű az az interaktív foglalkoztató sátor, amelyben Mátyás királyról szóló tudáspróba várja a látogatókat, továbbá reneszánsz kori öltözetekbe is belebújhatnak a vállalkozó kedvű érdeklődők.

Beszámolt arról, hogy pénteken zár Lendván a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás, amely ezután többek között Bonyhádon és a kolozsvári magyar napokon is látható lesz majd, emellett Székelyföldön és Kárpátalján több helyszínen megtekinthetik még az érdeklődők – tette hozzá. Az uralkodó életének főbb eseményeit felelevenítő tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült kompozíciói tekinthetők meg.

MTI Fotó: Rosta Tibor