Már hét éve a Tisza völgy árvízi biztonságának szolgálatában

Hét évvel ezelőtt, ezekben a napokban Tiszaroffra figyelt a vízügyi szakma, a Közép-Tisza vidék 2009 őszén átadott első árapasztó tározója ugyanis először bizonyíthatta létjogosultságát éles árvízi helyzetben. Azóta a térségünkben megépült a Hanyi-Tiszasülyi és Nagykunsági tározó is, de eddig csak a roffi megnyitására volt szükség.


Azóta a térségben megépült a Hanyi-Tiszasülyi és Nagykunsági tározó is, de eddig csak a roffi megnyitására volt szükség.

A Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) keretében – a felső-tiszai Cigándi után – másodikként, 7,6 milliárd forintos állami beruházással épült meg a 22,8 négyzetkilométer területű, legfeljebb 97 millió köbméter víz befogadására képes Tiszaroffi árvízi tározó.

Műtárgyainak vízzárósági próbáját 2009 nyarán végezték, akkor még nem sejtve, hogy egy éven belül árvízi helyzetben is helyt kell állniuk. 

A 2010 május 20-án kezdődő védekezési periódusban a vízrajzi adatok már előre vetítették a roffi árapasztó tározó igénybe vételének szükségességét, ezért június 8-án elkezdődtek ennek az előkészítő munkálatai.

Megnyitását persze komplex hidrológiai-hidraulikai és gazdasági számítások előzték meg.

A rendkívül készültség elrendelése június 10-én 17 órakor történt meg, s ugyanebben az időpontban a tározó északi műtárgyát megnyitva a folyó vize áramlani kezdett a tározó területére.

Másfél óra múltán a déli műtárgy szegmenstáblái is kinyíltak, így ott is "igyekezett" a Tisza a hullámtérből kifelé.

A tározó feltöltése 73 órán át zajlott, s 13 napon keresztül 56,8 millió köbméternyi vizet tartott vissza. (Mivel a létesítmény teljes kapacitása 97 millió köbméter, így akkor a maximális tározási szint – 89,64 mBf - alatt másfél méterrel húzódott a víztükör.) 

A leürítés június 26-án a déli műtárgy nyitásával kezdődött meg, majd 3 nap múlva a északin át is áramlott vissza a víz a folyómederbe. A leürítési folyamatot később egy kisebb árhullám miatt fel kellett függeszteni. 

A Tiszaroffi tározó sikerrel vizsgázott a gyakorlatban, első árvízi üzeme igazolta az előzetes várakozásokat: Tiszafürednél 6, Kiskörénél pedig 14 centiméterrel mérsékelte - a térségünkben levonult harmadik legnagyobb - árhullám tetőző magasságát.

Ennél is nagyobb mértékű árhullámcsúcs-csökkenés következett be Szolnokon, ahol a bivalytói töltésszakasz (Rákócziújfalu) áthelyezésének is köszönhetően a számítottnál 36 centivel kisebb, 954 centiméteres tetőző vízállást mértek június 14-15-én.  

Forrás: kotivizig.hu

Fotó: innoteka.hu