Magyaroszág környezetvédelmi kérdésekben nyújt segítséget Szerbiának

A magyar-szerb kapcsolatok kiválóak, Magyarország minden téren, így a környezetvédelem területén is minden tőle telhető segítséget megad Szerbiának a sikeres európai uniós (EU) csatlakozási tárgyalásokhoz - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-vel, miután Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megbeszélést folytatott a magyar-szerb kormányülésen Goran Trivan szerb környezetvédelmi miniszterrel.


A közlemény szerint Fazekas Sándor a találkozón elmondta, hogy Magyarország érdekelt Szerbia bevonásában a környezetvédelmi regionális együttműködésekbe. 

A tárcavezető hozzátette: "szívesen átadjuk szerb partnereinknek azokat a konkrét szakmai tapasztalatokat is, amelyeket az európai uniós csatlakozási folyamat során szereztünk".

Emellett Fazekas Sándor felvetette a nemzeti parkok működtetésének, turisztikai célú fejlesztéseinek bemutatását, a  tapasztalatok megismertetését a szerb szakemberekkel. 

A megbeszélésen Goran Trivan kitért arra, hogy a két országot összeköti a Duna, de a Tisza és a Dráva kérdéseiről is folyamatosan egyeztetnek a két ország környezetvédelmi szakemberei. 

Szerbia komoly érdeklődést mutat a magyarországi nemzeti parkok magas színvonalú működtetése, illetve a szennyvíztisztításban elért eredmények iránt. Ezekről a kérdésekről a két ország szakértői szinten folytatják a megbeszéléseket - tette hozzá.

A két miniszter egyetértett abban, hogy a 2007-ben aláírt szerb-magyar környezetvédelmi memorandumot meg kell újítani, Goran Trivan hangsúlyozta: Szerbia érdekelt abban, hogy minden regionális környezetvédelmi együttműködéshez csatlakozzon - olvasható a közleményben.

MTI

Fotó: Tiszai Szabolcs