Kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szegednél

Negyvennyolc férőhelyes kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szeged belvárosában, a beruházás a Partfürdő 300 millió forintból megvalósuló fejlesztésének része - közölte a város gazdasági alpolgármestere.


 Szentgyörgyi Pál (MSZP) a beruházásról tartott szegedi sajtótájékoztatón elmondta, az önkormányzat jelentős forrásokat fordít turizmusfejlesztésre. Már zajlik a szintén a Tisza partján álló Móra Ferenc Múzeum központi épülete és a vár rekonstrukciója, valamint a Belvárosi mozi felújítása. Hozzátette: emellett előkészítik a Stefánia és a Móra park zöldfelületeinek megújítását is.

A Partfürdőn folyó munkálatok hosszú távú célja, hogy az egyedülálló adottságokkal rendelkező terület a Tisza-túrák végállomása legyen - mondta a politikus.

Már elkészült egy 250 méteres parti sétány, két-két gyermekjátszótér, strandfoci, illetve röplabdapálya, 300 méteres partszakaszon pedig horgászpályát alakítottak ki. Az önkormányzat saját forrásaiból bővíti a terület villamosenergia-ellátását is. Augusztusban a Partfürdőn a kajak-kenu világbajnokság idején szurkolói kempinget alakítanak ki, emellett folyik több üdülő felújítása  - közölte az alpolgármester.

Jávorszky Iván, a Partfürdőt üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a kishajókikötőt a szegedi Mahart Tisza Yacht Kft. építi. Az úszóművet 15 méteres bejáró kapcsolja össze a parttal. Központi, több mint 300 négyzetméteres mólója elsődlegesen vízi pihenőhelyként szolgál majd. Ehhez az egységhez 96 méteres kikötőmóló kapcsolódik, melynél 48 hajó helyezhető el. A kikötőnél - amely igény esetén 72 férőhelyesre bővíthető - vízi üzemanyagtöltő állomást is kialakítanak.

Az úszómű jövő tavasszal kerül végleges helyére, a Belvedere palotával szembe, a Tisza újszegedi oldalára - közölte a szakember.

MTI

Fotó:Daniel Uhrinyi/Flickr