Kaszálják a hínárt a Tisza tavon

A tapasztalatokat és eredményeket összegezve idén újra elvégzik a hínárnövényzet, elsősorban a sulyom állományának csökkentését.


Tavaly mérésekkel követték nyomon a tevékenység hatását hogy kiderüljön, valóban hasznos-e a vízi élőlényközösségre a kaszálás? Az eredmények egyértelműen igazolták, hogy a kaszálással érintett területeken nagymértékben képesek voltak elszaporodni a zooplankton szervezetek képviselői, így ezek a vízterek elsőrangú halivadék-nevelő helyekké váltak.

A monitorozási munkák arra is rávilágítottak, hogy a korábbi aggodalmakkal ellentétben a sávos kaszálási módszer nem eredményezi a sulyom által érlelt magvak számának gyarapodását sem, tehát nem járul hozzá a növény további terjedéséhez.

A munka a hét elején elkezdődött és ez idő alatt elkészült az Apota – mint kiemelt fontosságú vízterület – kaszálása, jelenleg pedig a Rábolyi partszakasz és a Dühös-lapos növénymentesítése zajlik.

Kérik a horgászvendégeket, hogy legyenek türelmesek a kaszálással érintett vízterültek térségében és segítsék a kollégákat a munkájuk elvégzésében, hiszen a cél nem más, mint a Tisza-tó halállományának természetes növelése! Ez mindannyiunk érdeke!

Forrás:sporthorgasz.eu