Karácsonyi Ünnepi Hetek Szegeden

Szeged, a napfény városa, november 24-én felöltötte ünnepi fényeit, melyekben december 24. napjáig gyönyörködhetünk. A Karácsonyi Ünnepi Heteknek idén is a Széchenyi, a Dóm és a Dugonics tér ad otthont.


Minden nap különféle programok várják kicsiket és nagyokat egyaránt, kikapcsolódási lehetőséget és közös hangolódást biztosítva a közeledő ünnepekre.  A Dóm téren találhatjuk meg a kézműves adventi kirakodóvásárt, az Adventi Csokoládé Manufaktúrát és ne féljünk elveszni Dél-Magyarország legnagyobb szalmalabirintusában sem!  Először érkezik Szegedre a Bogyó és Babóca kiállítás, két év kihagyás után pedig ismét tanúi lehetünk egy igazán extrém Jégszobrász Látványshow-nak. Az elmúlt időszakban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fényfestést is megtekinthetjük Szegeden, ezúttal a Fogadalmi Templom falait színezik be különböző fényekkel. A templom előtt kap ismét helyet a város óriási adventi koszorúja, melyen a gyertyákat vasárnaponként öt órakor gyújtják meg közösen a város lakói. A Széchenyi tér ismét megtelik a jól ismert faházikókkal, melyek forralt borral, különböző ital- és kulináris különlegességekkel várják a látogatókat. Ha nincs még ajándékötletünk szeretteinknek, inspirálódhatunk a kézműves portékák között. Az Angyalvárban Szeged óriás építőkockáival játszhatnak a legkisebbek, illetve Szeged Nagy Mesekönyve sem maradhat ki a sorból. A Szegedi Téli Játékok óriási LED falán pedig a virtuális sportokat kedvelők mérhetik össze tudásukat és természetesen idén is keresik Szeged legfinomabb mézeskalácsát a Szegedi Mézeskalács Készítő Versenyen. A Dugonics térre pedig érkezik a hat méteres világító csodaszarvas, hogy ismét elfoglalja jól megszokott helyét.

A december 2-i, 9-i és 16-i Adventi séták alkalmával felfedezhetjük Szeged csodásan kivilágított palotáit, miközben az ünnepi lámpafüzérek és díszek alatt sétálva magunkba szívhatjuk a sült gesztenye és a forralt bor illatát. A séta végén Magyarország legszebb terén, a Dóm téri kavalkádba csöppenünk bele.

Az ünnepi hangulatra való tekintettel útnak indul a Szegedi Városnéző Kisvonat Mikulásjárata december első két hétvégéjén 10, 14 és 18 óra között félóránkénti indulással. Indulás és érkezés a Dóm térről (Apáthy István utca sarkától).

Szombatonként az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban hangolódhatunk az Adventre, különböző kézműves foglalkozások keretében.

December 9-én Karácsonyi Családi Matinéval készül a Móra Ferenc Múzeum, 10-én pedig a már hagyományos Vadasparki Télköszöntőre látogathatnak el az érdeklődők.

A decemberi hónap is bővelkedik kulturális programokban. A Szegedi Nemzeti Színházban fellép  a L’art pour l’art társulat, a 100 tagú cigányzenekar, és Pindroch Csaba egyszemélyes komédiájára is válthatunk jegyet. Az IH Rendezvényközpontban pedig a következő előadók koncertjeit hallgathatjuk meg: Quimby, Csík Zenekar, Besh o droM, Szentpéteri Csilla, Ray Cooney:  A miniszter félrelép c. bohózat, Majdnem Valaki – Udvaros Dorottya estje.

A Tisza Szálló Koncertterme ad otthont a Szegedi Kamarazeneker és Bálint János Karácsonyi Koncertjének, amelyen Vivaldi és Mendelssohn művek fognak elhangzani. A Móra Ferenc Múzeum ünnepi koncertje pedig a barokk zene jegyében telik el.

Az óévet idén is fergeteges hangulatú utcabál és koncertek zárják a Széchenyi téren, tűzijátékkal megfűszerezve.

Forrás és fotók: szegedtourism.hu