JÚLIUSI IVADÉKVIZSGÁLAT

Július végén ismét apró szemű hálóval vettünk mintát a Tiszafüredi-Holt-Tiszából, hogy megtudjuk, mennyit fejlődtek a víztér ivadékai.- írja a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.a honlapján.


 A minta legnagyobb részét a bodorka, a küsz és a védett szivárványos ökle egyedei adták. A bodorka ivadékának átlagos standard hossza 36 mm, ami 1 mm-rel marad el a tavalyi értéktől, viszont 4 mm-rel több, mint 2015-ben. A vörösszárnyú keszeg ivadéka 28 mm hosszú, ez a kései ívás miatt 8 mm-rel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A karikakeszeg ivadéka átlagosan 30 mm-es (2016-ban 28,7 mm volt), és az egyedszámokból látszik, hogy a mintaterületen idén is jobban ívott, mint a dévér. A ragadozók közül a csuka és a balin ivadéka került elő. Előbbi 139 mm átlagos hosszúságú, ami az előző hónaphoz képest (101 mm) majdnem 4 cm-es növekedést jelent. A balin is szépen fejlődött, jelenleg 59 mm a hossza. Ez azt jelenti, hogy a múlt hónaphoz (44,9 mm) képest 14 mm-t nőtt a balinivadék, a tavalyi értékhez viszonyítva pedig 1,5 mm-rel nagyobb.

A terepi méréseink szerint a kánikula nem volt negatív hatással a Tisza-tó ivadékaira és adult korosztályaira sem. A vízhőmérsékleti maximumok 27 °C környékén stabilizálódtak, a tározóban lévő zooplankon mennyisége pedig a nyári időszaknak megfelelően magas.- olvasható még a honlapon.

Forrás és fotó:sporthorgasz.eu