IVADÉKHELYZET A TISZA-TÓNÁL

Szeptember végén ismét mintavétel történt a Tiszafüredi-Holt-Tisza halivadékaiból. A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai kíváncsiak voltak, hogy a lehűlés milyen hatással volt rájuk.


ÉSZREVÉTELEK

Már a halászat közben észrevettük, hogy jelentősen kevesebb hallal találkozunk. Az eredmények feldolgozása során ez bizonyosságot is nyert: a megfogott ivadék egyedszáma, és fajszáma is csökkent a korábbiakhoz képest. Egyértelmű, hogy a lehűlés és a part menti hínárnövényzet eltűnésének hatására a halak a mélyebb mederrészekbe húzódtak vissza. Azonban így is sikerült értékelhető mintához jutnunk, néhány adat azonban magyarázatra szorul.

Szeptemberi ivadékhelyzet

A bodorka átlagos standard hossza szeptember végén például 46,6 mm, ami kevesebb az előző mintához képest (49,4 mm). Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a bodorka ivadék összement volna. A megoldás az lehet, hogy az idei szokatlan tavasz arra késztette a bodorkákat, hogy több részletben rakják le az ikráikat. Így két korcsoport alakulhatott ki, aminek a fiatalabb, kisebb egyedei még a parti régióban maradtak, ezeket sikerült megfognunk őket.

Hasonló a helyzet a balinnal is. A szeptemberi 73 mm-es hosszúság alatta marad az egy hónappal korábbi mérési (75 mm) eredmények. A sügér esetében is ez tapasztalható: míg augusztusban 58,6 mm volt az átlag, addig szeptemberben 55,3 mm. A vörösszárnyúaknál kisebb az eltérés. Ezúttal 41,6 mm volt a hosszuk, ez augusztusban 0,4 mm-rel több volt.

Szeptemberi ivadékhelyzet

A jászok azonban szép növekedést mutattak, szeptemberben pontosan 10 mm-rel nagyobbak, mint egy hónappal ezelőtt, 70 mm a testhosszuk. Süllőt is sikerült fognunk és itt is kedvező eredményre jutottunk. Ezúttal 117 mm-t mértünk. Utoljára a júliusi mintavétel alkalmával találkoztunk az ivadékával, akkor 91 mm volt a standard hossz.

 

ÖSSZEGZÉS

 

Az idei eredményeket összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szokatlan tavasz hatása észrevehető volt az egyes halfajok mennyiségi viszonyait tekintve. A bodorkának kifejezetten kedvezett ez az esztendő, ám a keszegfélék és a küsz előfordulása csekélyebb volt. Örömteli, hogy a jász ivadéka is rendszeresen előkerült. A ragadozók közül a sügér és a balin is jó évet zárt, ám a csuka, és a süllő ivadékából kevesebbet fogtunk, mint tavaly.- foglalta össze honlapján a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.