Ismét Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden

Háromnapos tiszai halfesztiválnak ad otthont Szeged augusztus utolsó napjától. A huszonkettedik rendezvényen közel kétszáz mázsa halat főznek és sütnek meg a folyó két partján, lesz jótékonysági kacsaúsztatás, halfőzőverseny és fellép a Balkán Fanatik.


Az elmúlt két évtizedben hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál.

Az augusztus 31. és szeptember 2. között megrendezendő fesztivál programjaira most is több tízezer ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról a szervezők.

– A fesztivált több mint két évtizeddel ezelőtt azzal a céllal indítottuk útjára, hogy népszerűsítsük a halfogyasztást. Ez sikerült is. A szegediek 22 évvel ezelőtt 3 és fél kiló halat fogyasztottak el évente, ez mára megközelíti a tíz kilogrammot – mondta a rendezvényről tartott csütörtörtöki sajtótájékoztatón Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács.

Az augusztus 31-én, pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az Újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat.

A hagyományos főzőverseny mellett a folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, ezek közül a legnagyobb 3500 literes. A térség más halászcsárdái pedig a jellegzetes „szögedi hallé” mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással is várják majd az ínyenceket.

A gasztronómiai kínálat mellett számos kulturális és szórakoztató műsorral is kedveskednek a látogatóknak a szervezők.

Papós Zoltán, a halfesztivál szervezője elmondta, az idén is a hagyományos, már jól bevált programokkal várják a fesztiválozókat, a legtöbb fellépő is visszatérő vendég lesz.

Pénteken az Útközband Együttes, és az Irigy Hónaljmirigy ad koncertet, majd a Zsomboys muzsikájára lehet utcabálozni.

Programok szombaton

Szombaton délelőtt 11 órakor hagyományosan egy ejtőernyős boszorkány hozza a paprikát az óriásbográcsban készülő, három és fél ezer adag halászléhez.

A szombati nap újdonsága az a családi délután, ahol többek között arcfestéssel, bohóclufikkal, akrobatikus műsorral és gyerekeknek szóló táncos-zenés produkciókkal várják a szegedieket, majd 20 órától a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek musicalestje zárja a napot.

Vasárnap ester lép fel a fesztivál idei sztárvendége, a Balkan Fanatik, a koncert után, 21 órától pedig tűzijáték zárja a halfesztivált.

Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással és játékkal kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény speciális gasztronómiai gyűjteményét mutatja be – mondta el Sikaláné Sánta Ildikó igazgató.

A fesztiválhoz több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. Ezek közül a leglátványosabbnak a Szegedi Dóm Rotary Club gumikacsaversenye ígérkezik a Tiszán.

Gortva-Kónya Mónika elnök elmondta, szombaton délután 2 órától ötezer gumikacsát úsztatnak majd a Partfürdőig. A jótékonysági kacsajegyek bevételéből pedig a gyermekklinika intenzív osztályát támogatják.

Forrás: szeged.hu