XIV. Szatmár-Beregi Szilvanap

Minden évben szeptember végén rendezik meg Tarpán a világhírű szatmári szilva és egyéb zamatos tájjellegű gyümölcspárlatok, no meg a szilvából készült ételek hagyományőrző fesztiválját, a Szatmár-Beregi Szilvanapokat.


Az első napon szakmai program lesz, ahol a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai értékelik a pálinkák versenyére nevezett italokat: szilva-, alma- és egyéb gyümölcskategóriákban.
Szombaton, a közönségnapon (10-18 óráig) már a rendezvényre látogatók is megkóstolhatják a legjobb pálinkákat a művelődési ház kertjében, ahol szilvalekvár mellett tájjellegű szilvás ételeket is főznek a vendégeknek rézüstben. A szilvalekvárhoz házi kenyeret sütnek - a helyszínen felállított látvány kemencében - bemutatva annak minden folyamatát.


Mindemellett lesz még:

  • népművészeti csoportok fellépése
  • kézművesek, népi mesterségek utcája
  • termékbemutatók, vásárok tájjellegű termékekből
  • lovasbemutató, íjászat
  • esti zenés mulatság

A műsor fénypontja az Új Pálinka Ünnepe, amely a hagyományőrző Lovagrend ünnepélyes felvonulása és ceremóniája, mely az új pálinkák minősítéséből, a pálinka verseny díjátadásából, az elismerő oklevél átnyújtásából, illetve az új lovag avatásából áll.

Felhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2017. szeptember 28.

A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület
A verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.

A verseny célja:

  • a pálinka, mint hungarikum hírnevének erősítése,
  • a minőségjavítása,
  • a termelők eredményeinek nyilvánosság biztosítása,
  • a pálinka fogyasztási kultúrájának javítása,

Minták átvétele: Szatmári Múzeum, 4700 Mátészalka Kossuth utca 5. (tel.: 44/502-646); Nagy Gábor 4400 Nyíregyháza Botond u. 24. (mobil.: 06-20-3971915)

Nevezési feltételek:

Nevezési minta: fajtánként 0,5 liter – felcímkézve (nevező, fajta, alkoholfok) Minimálisan Tételnagyság: Rendelkezni kell 5 liter párlattal, a nevezett tételből.
Nevezési Díjak: 1 pálinka minta nevezési díja 500 Ft

Fizetés számla ellenében, legkésőbb a versenyminták átvételekor.

Nevezés jogi feltétele: A minta mellé kötelező csatolni a bérfőzési lapot, vagy magánfőzés esetén pénzügyőri vagy jegyzői igazolást a főzés engedélyezéséről. Igazolás nélküli párlatokat kizárásra kerülnek.
Beküldési határidő: 2017. szeptember 26. 15 óra

 

Forrás és további információk: http://www.szatmaripalinka.hu