Újra jár a Dombrádot Cigánddal összekötő komp

Újraindult a kompközlekedés a Tiszán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Dombrád és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd között, a hajóval működtetett szállítóeszközt pénteken adták át a szabolcsi település folyópartján.


Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszédében felidézte, hogy a komp működését először 1784-ben említették a hivatalos feljegyzések, a vízi jármű pedig egészen 1994-ig szállította az utasokat és a járműveket a Tisza két partja között. A komp újraindítására a helyieknek több mint huszonkét évet kellett várniuk - mondta a fejlesztési miniszter.

A tárcavezető megemlítette, a két régiót a jövőben kerékpárutak is összekötik majd, szavai szerint "ez az álom hamarabb meg fog valósulni, mint a komp." A kabinet 2016 végén kormányhatározatban rögzítette, hogy Rakamaz, illetve Tokaj és Tiszabecs között kerékpárút épül ki a Tisza töltésén.

Ez lesz Magyarország egyik legnagyobb olyan kerékpárútja, amely nem közút mellett vezet és nincs annak közelében sem - hangsúlyozta Seszták Miklós. A miniszter emlékeztetett, nemsokára átadják a Nyíregyháza és Tokaj között vezető kerékpárutat, hamarosan elkészülnek a Tiszát és a cigándi víztározót, valamint Kisvárdát és a szabolcsveresmarti tározót összekötő szakaszok is.

Spányik Gábor, a MAHART PassNave Kft. ügyvezető igazgatója beszédében azt mondta, nagy lehetőségek állnak a tiszai hajózás előtt, mivel nemrégiben nemzetközi vízi úttá minősítették a Tiszát, így ezentúl akár nemzetközi szállodahajók is feltűnhetnek a folyón.

A kikötő teljes kiépítése esetén jövő tavasszal a MAHART elindítaná a Tokaj és a Cigánd, illetve Dombrád között közlekedő hajójáratot, amely a helyi turizmus fellendítését segítené - közölte az igazgató.

Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere az eseményen elmondta, a kikötő felújítására az önkormányzat 16 millió forintot nyert egy uniós pályázat segítségével.

A teljes kompberuházás értéke a vízi és a szárazföldi létesítményekkel együtt meghaladta a 100 millió forintot, a fejlesztés hat embernek biztosít munkalehetőséget. A kompról bármikor és viszonylag gyorsan le lehet választani a hajót, ami ezzel alkalmassá válik turisták hajóztatására is. 

A komp a következő két hétben ingyen szállítja a kerékpárokat, a motorkerékpárokat és a gyalogosokat a Tisza jobb és bal partja között. A szállítóeszköz minden nap reggel nyolc órától este nyolc óráig óránként közlekedik Dombrád és Cigánd között.

MTI

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt