Programkavalkád a Szolnok Napja rendezvényen

Szeptember első hétvégéjén rendezik meg Szolnok legtöbb programot felvonultató rendezvénysorozatát, Szolnok Napját. A részletekről Szalay Ferenc polgármester, Kondor Balázs forgalmi csomóponti főnökség vezető, Molnár János őrnagy, a Légierő Zenekar Szolnok vezetője és a szervező Aba-Novák Agóra Kulturális Központ képviselője, Hajnal Anna beszélt a városházán rendezett sajtótájékoztatón.


A Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-én nyílt meg. A történelmi dátum előtt tiszteleg Szolnok és rendezi meg évről évre Szolnok Napját.

A hagyományokhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kapnak bemutatkozási lehetőséget, valamint ünnepélyes keretek között adják át a város legrangosabb elismeréseit is: az Ezüst Pelikán díjat és a Szolnok Díszpolgára címet, s első alkalommal a Gróf Szapáry Gyula gazdasági díjat és a Kátai Endre díjat is.A rendezvénysorozat kezdeteként augusztus 26-án vasárnap Szent Hubertus misét tartanak a Belvárosi Nagytemplomban.

Augusztus 30-án, csütörtökön 18 órától tartják a zártkörű Szolnok Napi Díjátadó Ünnepséget az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Augusztus 31-én, pénteken délelőtt és kora délután a Szolnok napi emlékhelyeken koszorúzásokat tartanak. A Tiszai hajósok terén 16.30 órakor kezdődik a XXIII. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál.

A Szolnoki Galériában CsabArt - Békéscsaba művészetének progresszív irányai és eredményei, míg a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban a Szolnoki Festők Szolnok Napján címmel nyílik kiállítás. Amatőr művészek mutatják be alkotásaikat a Szapáry úti TESZ közösségi házban. A Zounok Ispán szobornál 19 órakor tartja hangulatos és hagyományos mécsesúsztatását a Rotary Club Szolnok.

Szeptember 1-jén, szombatona Tiszai hajósok terén, a Szapáry úton, a Kossuth Lajos úton és az Agóra előtti Hild téren kora reggeltől késő estig a Szolnok Napi Forgatag kínál családi programot. A Béres Senior Túra után a Szapáry úton a Szolgáltató Város projekt partnerei mutatkoznak be, és a Civil Kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják a látogatókat.

XIV. Alföldi Mézesnap és Méhésztalálkozó mellett a Pelikán parkolóban mutatkozik be a Forrás-projekt keretén belül szervezettAdhat-OK programsorozata: régi idők játszótere, gyermekfoglalkoztató, az önkéntesség népszerűsítése, illetve a partnerek és pártfogolt szervezetek, közösségek.

Az Agórában 11 órakor nyitják meg aJászkun Fotóklub fotókiállítását „SZÍNE-JAVA” címmel.

Új helyszínnel bővül a belvárosi programok sora.A Kossuth Lajos úton az MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár az alakulatnál rendszeresített kézifegyvereket, mesterlövész fegyvereket, géppuskákat, harcászati felszereléseket és gépjárműveket mutatja be.

A Tiszai hajósok terén 10 órától hagyományteremtő céllal rendezik meg az I. Pálóci tornát.

Zajlik a feltárás a Zagyva tiszai torkolatánál található várszigeten. A föld alól előkerülő leletek és a síremlékrészlet alapján bizton állíthatjuk, hogy a középkori Szolnok egy sokkal jelentősebb város volt, mint ahogy azt eddig képzeltük. Talán nem túlzás már most a Pálóciak évszázados fészkének nevezni Szolnokot. Ezért a Pálóci család tiszteletére rendezzük meg a buhurt sportot felelevenítő I. Pálóci Tornát. A full contact páncélos vívás a lovagi tornák hangulatát és a középkor fegyverzetét ötvözi a modern küzdősportok keménységével és szabályozottságával. Látványos küzdelmek, garantált izgalom vár a nézőkre.

A MÁV Nosztalgia Kft. Budapest-Nyugati pályaudvarról különvonatot indít Szolnokra. A gyönyörű és patinás nosztalgia kocsikból álló szerelvényt a 424.247-es gőzös húzza, amely a Szolnok vasútállomás megálló után gördül a RepTár múzeum kapujához, az egykori Ó-Szolnok vasútállomásra, ahol a látogatók a nap folyamán megcsodálhatják a kocsikat, valamint a mozdonyt is. Program:

- 10.00 A gőzvontatású Nosztalgia vonat köszöntése az 1. vágánynál az MH Légierő Zenekar Szolnok és a MÁV-Kodály Vegyeskar közreműködésével, majd a 2017-ben felállított „170 éves a Pest–Szolnok vasútvonal” emléktábla megkoszorúzása

- 10.00 és 20.00 óra között díjmentesen tekinthető meg a Szolnoki Vasúti Almárium „Szolnok és a vasút kapcsolatának mementói” című tematikus időszaki vasúttörténeti kiállítása a vasútállomás emeletén, az egykori Utasellátó étteremben.

Szeptember 1-jén ünnepli második születésnapját a RepTár. Az interaktív múzeum ebből az alkalomból kedvezményes, egységesen 1.000 Ft-os belépőjeggyel várja látogatóit. Ezen a napon olyan repülőgépeket, helikoptereket is kipróbálhatnak a vendégek, amelyekbe egyébként nem lehet beülni.

Idén is nyílt napot tart a Járműjavító, ahová az Agóra melletti buszmegállóból ingyenes buszjáratok indulnak 10.30, 12.30 és 14.30-kor. A nosztalgia különvonat a Járműjavítóba is begördül majd várhatóan a délután folyamán.

Az Agóra téren mutatkoznak be az Aba-Novák Agóra szakkörei, klubjai, képzései. Egész napos kézműves foglalkoztatóval, bábjátékkal, gyermekprogramokkal és parkvasúttal várják kicsiket és nagyokat. 15 órától kóstolhatjuk Szolnok város 943 szeletes tortáját. Az Agóra térről indul a városnéző kisvonat.

15 órától a Hild téren sportbemutatók váltják egymást. Bemutatkozik és nyílt órát tart: a Fight Club Szolnok (thai box), Papp Orsolya ugrókötéllel, a Pelikán Sportegyesület (Fit-Kid szakosztály), Péntek Éva jógaoktató és ayurvédikus jógaterapeuta, a Szoldance TSE, a szolnoki Wing Tsun Kung-Fu Iskola, és a Magyar Ergométer Szövetség ergométeres evezéssel. Az Agórában véradást szerveznek.

16 órakor Áldás és átok a víz - vizeink a 18-19. században címmel nyílik kiállítás az Agóra Kamaratermében. A tárlat összeállítója a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, közreműködője a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára.

Tisza mozi kávézóban tekinthető meg a 25 éves NKA Somló Tamás fotógyűjteménye.

Ingyenes vetítéseket tart a Tisza mozi a Múzsák terén:

16.00 Macskafogó magyar-kanadai-NSZK animációs film

18.00 A miniszter félrelép magyar vígjáték

20.00 István, a király magyar zenés film

 

Agóra nagyszínpadi programok a Hild téren:

-        Szeretem Szolnokot pályázat eredményhirdetése

-        Bemutatkoznak a 2018-as Kiugró tehetségei

-      Az idei év különlegessége a 17 órakor az Agóra közben megrendezendő Könyvszekér avatás. A kezdeményezés lényege, hogy mindenki minőségi könyvhöz juthasson egy buszjegy áráért: a használt könyvek 300 forintba, míg az újak 600 forintba kerülnek majd.

-        Totally Spies és Szimpátia Együttes koncert

-        retro buli és The Beatles feldolgozások a Musicum Együttessel

-        utcabál a Smart Zenekarral

 

Az Agóra földszintjén Pingpong Night a sportkedvelőknek.

Városunk napját szeptember 2-án, vasárnap17 órakor Bertalan Imréné, egykori igazgató emléktáblájának avatása zárja a Szegő Gábor Általános Iskolában. Szintén az intézmény ad otthont a 18 órától kezdődő városi tanévnyitó ünnepségnek.

Bővebb információ:

http://www.agoraszolnok.hu/rendezvenyeink/szolnok_napja_2016_197

Forrás: szolnok.hu