INDUL AZ ŐSZI TÖRPEHARCSA-GYÉRÍTÉS

Beköszöntött az ősz, alacsonyabbá vált a vízhőmérséklet, mérsékelődött a csónakforgalom. Épp megfelelő időpont ez arra, hogy megkezdődjék a tározó törpeharcsa-állományának gyérítése, ugyanis halászatuk ilyenkor a leghatékonyabb.


Szeptember végén a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.-vel szerződésben álló halászok a tározó több pontján is lerakták szerszámaikat, hogy útját állják a csökkentő vízhőmérséklet miatt a mélyebb részek felé vonuló törpeharcsacsapatoknak. Az időzítés jónak bizonyult, meglepően gyorsan felfutottak a fogási eredmények. A kezdeti, alkalmanként néhány 10 kilogrammos zsákmány hamar több mázsára duzzadt.

Két hét leforgása alatt közel 3.000 kg inváziós halfaj került ki a tározóból, 2017-ben pedig eddig mintegy 120 mázsa törpeharcsát fogtak ki a halászok. Reményeink szerint idén sikerül túlszárnyalnunk a tavalyi, rekordnak számító 160 mázsás mennyiséget. Erre minden esélyünk megvan, hiszen még messze a vízszintcsökkentés időszaka és a tél. Előbbi azért lényeges, mert az eddigi évek tapasztalata azt mutatja, hogy az áramló, csökkenő víz tömeges vonulásra készteti a törpeharcsákat. Ilyenkor a szerszámokat még gyakrabban kell üríteni, a fogási eredmények drasztikusan növekednek.

Az akció sikere érdekében arra kérjük a horgászó és csónakázó vendégeket, hogy fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjenek a Tisza-tavon, nehogy kár keletkezzen a halászok eszközeiben. A kérés természetesen nem egyoldalú, a halászok figyelmét is felhívtuk a szerszámok elhelyezésének fontosságára. Ők minden esetben igyekeznek úgy kitűzni a varsákat, hogy azok ne akadályozzák se a horgászatot, se a vízi közlekedést. Kérjük, legyenek partnerek ebben a tevékenységben, hogy elérjük a közös célt: a jobb összetételű és gazdagabb halállományt.

Forrás és fotó:sporthorgasz.eu