Indul a viharjelzés a Tisza-tónál is

Április 1-jétől indul a tavi viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett - olvasható a met.hu-n.


 Az elsőfokú viharjelzés, a percenként 45 sárga fényfelvillanás az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzés, a percenként 90 sárga fényfelvillanás pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.

A Balatont és a Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetőek az OMSZ honlapján (www.met.hu), a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül harmincegy stabil fényjelző, kiemelt strandokon tizenöt mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon három stabil fényjelző viharjelző és egy mobil lámpaegység, a Tisza-tavon öt viharjelző  állomás végzi.

Az OMSZ folyamatosan fejleszti az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatást. Teljes körű információt nyújt az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil-alkalmazása, amely az érvényben lévő időjárási veszély-figyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót.

MTI