Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével


Az egyelőre 106 település csatornahálózatának adatait tartalmazó mobilalkalmazást az Európai Unió támogatásával, a Rainman elnevezésű interregionális együttműködési operatív program keretében hozták létre.

A tájékoztatás szerint a Rainman projekt célja, hogy a különböző adottságú területekre olyan egységes stratégia készüljön, amely segíti a heves esőzések miatti károk megelőzését vagy azok mértékének minimalizálását.

Az elmúlt években évente négy-öt alkalommal Magyarországon is megjelentek a villámárvizek - írták a közleményben. 

Hozzátették: villámárvíz idején jellemzően rövid idő alatt kis területen nagy mennyiségű víz gyűlik össze, amely általában négy-hat óra alatt levonul. Ilyenkor a föld sok esetben nem tudja elnyelni és a csatornák sem tudják elvezetni a gyorsan érkező, nagy mennyiségű csapadékot, így rendkívüli intézkedésekre van szükség a védekezésben érintett szervezetek - helyi önkormányzatok, vízügy, katasztrófavédelem - részéről. 

Az alkalmazást alapvetően az önkormányzatok felelős szakemberei tudják használni, akik a vízügyi igazgatóságtól kapnak jogosultságot - felhasználónevet és jelszót - ahhoz, hogy a mobiltelefonjukon vagy táblagépükön belépve lássák az egyes árvíz- és belvízvédelmi fokozatokat, továbbá térképen a teljes csatornahálózatot. 

A projekt keretében a Kötivizig német, osztrák, cseh, lengyel és horvát vízügyi szervezetekkel együttműködve dolgozza ki a kockázatcsökkentő stratégiákat.

A projekt a Szász Állami Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Földtani Hivatal vezetésével valósul meg.


MTI

Fotó: Leo Wieling/unsplash