Fertőző szennyvíz kerül folyamatosan a Tiszába

Utána jártunk, hogy miként kerül Románia területén a Szamosba az a rengeteg szennyeződés, amelyről korábban már mi is beszámoltunk és amely különösen a Felső-Tisza vidékén okoz kárt, de végigkíséri a Tiszát a torkolatáig.


Baranyi Krisztina, képviselőnő folyamatosan laborvizsgálatokat folytat a Tisza vízminőségét illetően, az eredmények elkeserítőek.

A képviselőnő szerint ennek az oka, a magyar-román határ tövében, Romániában Vetés határában található Unicarm húsüzem. A több, mint kétezer főt foglalkoztató üzem, minden elővigyázatosság nélkül enged a Szamosba vegyszereket, állati ürüléket, zsírt, csontlisztet, belsőségeket. Mindezeket hosszas rothasztás, udvaron történő tárolás után.

Az Európai Bizottság mérései szerint is probléma van a Felső-Tiszán

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az Európai Bizottság az unió országaira, valamint Svájcra és Albániára kiterjedő éves jelentésében kiemelte, hogy európai természetes fürdőhelyek több mint 85 százaléka kiváló vízminőségű.

A jelentés szerint a magyarországi fürdőhelyek legtöbbjének - 71 százalékának - kiváló a vízminősége. Ezek főként a Balaton partján találhatók. Kifogásolt vízminőséget mindössze négy strand és fürdőhely - a tiszakécskei, a gergelyugornyai és a jándi szabad strand, valamint a makói Maros Kalandpart - esetében állapítottak meg a vizsgálatok.

A szerdán, Nyíregyházán tartott megyei közgyűlésen is téma volt a szennyezettség.

Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke arra a kérdésre, hogy milyen előrelépés várható az ügyeben, válaszában nyomatékosította, hogy nem csak az illetékes szervek, de a Hajdú-Bihar megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal, s a megyei védelmi bizottságok is érdemben foglalkoztak az üggyel, s tekintettel arra, hogy határon átlépő vízfolyásokról van szó, a diplomáciai lépések előkészítése is folyamatban van. Kiegészítésképpen ismét arra kérte a sajtót, próbálja megtalálni a helyes arányokat, s a közvélemény tájékoztatása ne csússzon át indokolatlan riogatásba, ez ugyanis a turisztikai mutatókra is kihatva komoly károkat okozhat a megyének.

Fotó: Móricz Csaba

A méretes, Szamos fele tartó acélcsövet nem nehéz megtalálni az üzem háta mögött: a tulajdonosok azzal sem törődtek, hogy azt valahogy elrejtsék. A töltésről jól láthatóak az üzem udvarán levő ülepítőtartályok, melyekben azonban a szennyvíz helyett szilárd anyag – csontliszt, vagy valamilyen törmelék – tornyosul. Az ülepítő mellett egy nagy trágyadomb is látható.

Fotó és forrás: erdely.atlatszo.hu, szon.hu