Az Országgyűlés szót ejtett a Tiszát érintő szennyeződésről

A kormány bevándorláspolitikájáról, a helyi kisrádiók által elnyerhető frekvenciákról és a Tiszát érintő vízszennyezésről volt szó az interpellációk között hétfőn az Országgyűlésben.


 Fidesz: változtathat a kormány bevándorlás politikáján Brüsszel nyomására?

    Németh Szilárd (Fidesz) arról kérdezett, változtathat-e kormány bevándorlási politikáján Brüsszel nyomására. Mint felidézte: az elmúlt héten folytatódott a Brüsszelből érkező, hazánkat érő támadássorozat, a nyomás egyre erősödik, a fenyegetés egyre brutálisabb, az érvelésük pedig teljesen figyelmen kívül hagyja a józan ész, a törvényesség és a tisztesség határait. Kitért arra, meg akarják Magyarországot regulázni, s azt szeretnék, hogy az ország szüntesse meg a biztonságos tranzitzónát, bontsa le a védelmet nyújtó kerítést.

Kijelentette: elutasítják az alaptalan rágalmakat, a tisztességtelen hazudozás, az egész politikai támadást

Kontrát Károly belügyi államtitkár rögzítette: Magyarország nem akar változtatni bevándorláspolitikáján, "mi akarjuk megmondani, kikkel élünk együtt, kikkel nem, ezt a jogot nem adjuk át senkinek".

Utalt arra, hogy a G7-ek hétvégi zárónyilatkozata is azt tartalmazza: az egyes országoknak szuverén joguk van megvédeni saját államhatáraikat. Magyarország is ezt teszi a saját és a schengeni határok esetében - közölte. Szerinte jól látható, hogy a Soros György és az általa finanszírozott szervezetek azon dolgoznak, hogy a magyar kerítést lebontsák, a jogszabályokat megváltoztassák, Magyarországot minden lehetséges fórumon befeketítsék.Hangsúlyozta: ha az eljárás megindul, készen állnak a jogi vita megvívására.
A képviselő a választ elfogadta.


MSZP: mi lesz a helyi kisrádiók sorsa?

    Heringes Anita (MSZP) a helyi kisrádiók sorsáról beszélt. Azt firtatta, hogy tudják-e a helyi kisrádiók frekvenciáival mi történik. Kifejtette: a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb átalakulása várható, s attól tartanak, hogy csak az Andy Vajna köreibe tartozó rádiók sugározhatnak majd. Az elmúlt időszak médiatanácsi döntéseiből az vonható le, hogy fideszes baráti körbe tartozó rádiók nyerhetik meg a frekvenciákat - mutatott rá. 

Ugye nem történhet meg, hogy hagyják elherdálni ezeknek a kisrádióknak a frekvenciáit? - kérdezte a szocialista politikus. 
Kara Ákos, a fejlesztési tárca államtitkára közölte: a rádiófrekvenciák használatát törvényben meghatározott eljárás során lehet elnyerni, amelyet komoly garanciák öveznek. A döntés ellen fellebbezés nyújtható be.
A pályázatok nyíltak, azokon bárki indulhat, s az ismert, hogy a használatot nem örök időkre adják, meghatározott idő után újrapályáztatják. 
Szerinte a lejáró frekvenciájú helyi kisrádiókat a mostani rendszer még előnyben is részesíti.  
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 101 igen, 34 nem szavazattal jóváhagyta.

    Jobbik: miért nem védik meg a Tiszát egy újabb katasztrófától?

 Kepli Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy az utóbbi időben rengeteg lakossági, civil jelzés érkezett, hogy a Szamos Tiszába csatlakozó szakaszán az élővíz nagyon szennyezett. Mint mondta, a halak jelentős pusztulása tapasztalható, s ezt Romániából érkező ipari szennyvíz okozza.  

Mit kíván tenni a kormány? Miért várták meg, hogy a Felső-Tisza részén ilyen szennyeződés koncentrálódjon. Felvették a kapcsolatot a román féllel? - sorolta kérdéseit, kiemelve, hogy a helyzet meglehetősen aggasztó. 

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár válaszában kiemelte: bár Magyarország jelentős vízkészlettel bír, de a felszíni vizek több mint 90 százaléka a határon túlról érkezik. Ezzel nyilván veszélyeztettek is - jegyezte meg. Rámutatott: a határon túli vizek tisztaságának szavatolása Magyarország érdeke is, ennek érdekében mindent meg kell tenni, de a beavatkozás sokszor körülményes és nehézkes. Közölte: az érintett szennyezés kapcsán megvizsgálták a lehetséges itthoni kibocsátókat is, de mindent rendben találtak. Az illetékes román hatósággal felvették a kapcsolatot, a magyar fél kérdéseire várja a választ. 
A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 102 igen, 35 nem szavazattal jóváhagyta.

    Azonnali kérdések

MSZP: van-e összeférhetetlenség Polt Péter lányának jegybanki foglalkoztatásánál?

Szakács László (MSZP) arról beszélt, hogy felvették Polt Péter legfőbb ügyész lányát a Magyar Nemzeti Bankba (MNB), ahol Polt Péter felesége személyzeti ügyekkel foglalkozik "jó nagy fizetésért". A szocialista politikus ezt úgy értékelte, "a főúri osztály" szívességet tesz egymásnak. Mit gondol az összeférhetetlenségről? - kérdezte a jegybank alelnökét. 

Nagy Márton erre azt felelte: Polt Petra január 1. óta dolgozik az MNB-ben, általános felvételi eljárás eredményeként került oda - jogászi munkakörbe -, és a munkavállalónál nem áll fenn összeférhetetlenség.


Jobbik: miért Németh Szilárd alapítványa épít csarnokot Csepelen?

 Szilágyi György (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a fideszes Németh Szilárd alapítványa 2 milliárd forint közpénzt kap egy multifunkcionális csarnok felépítésére Csepelen. Miért van szükség, hogy így valósítsanak meg egy állami beruházást, és a csarnok miért nem marad majd állami tulajdonban? - tette fel a kérdést.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: Németh Szilárd meg tudja magát védeni, nem szorul a kormány védelmére. Csepel pedig megérdemli, hogy fejlődjön - mondta, kijelentve: szerinte észszerű, hasznos, ha azok a sportszervezetek, amelyek később használni fogják a nekik épülő létesítményeket, részt vesznek a sportberuházásokban.

MTI

Fotó:Szűcsné Négyesi Éva