A Tisza-tó térségében is egyre erősebb a rajzás

A Tisza-tó térségben is erős előrajzást tapasztaltak a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.


Írtuk már korábban is, hogy elég nehéz kiszámítani a pontos rajzást. Június 16-án is az idő meleg volt, bár lógott az eső lába, mégis beindult. 

Sok tízezer kérész jelent meg a víz fölött. Gyönyörködni nem sokáig lehetett, mert ekkor leszakadt az ég, s elmosta a kérészeket is, de addig is volt miben gyönyörködni.

Vasárnap és hétfőn estére is várják a tiszavirágzásban gyönyörködni vágyókat. Vélhetően rövid 1-2 napos jelenség lesz, de a hétfőt még megpróbálhatjuk, hátha az előrejelzések miatt bekövetkező időjárási viszonyok hozzásegítenek minket ahhoz, hogy hétfőn is láthassunk még valamit a rajzásból.

Jelentkezés megerősítése minden előre regisztráltnak is kötelező!
Tekintettel arra, hogy nem biztos, hogy minden előre regisztráltnak megfelelnek a túra időpontok, kérjük, hogy közvetlenül telefonon jelentkezzenek be a túravezetőknél, szervezőknél az egyes túrahelyszínek és időpontok alábbi listájában található elérhetőségeken.

Aki előzetesen regisztrált Tiszafüred (Albatrosz kikötő), Tiszafüred Tisza-híd (Fehér Amúr Étterem), Tiszaörvény (Aranyosi kikötő) hajós és gyalogos túrákra, attól kérik, hogy erősítsék meg részvételi szándékukat. Ezt megtehetik telefonon közvetlenül a túravezetőnél, végső esetben e-mail-ben a tiszaviragzas@hnp.hu címen.

Túrák időpontja, helye és túravezetők elérhetősége 

Tiszafüred, Albatrosz kikötő – június 18-án: Lánczos Zsuzsanna (Bodzás János bonyolítja a regisztrációt: 30/863-2775)
3. túra: 17.30 órai kezdésel (előadás, majd utána vízre szállás)
4. túra: 18.00 órai kezdésel (előadás, majd utána vízre szállás)

 TiszafüredTisza-híd (Fehér Amúr Étterem) – június 18-án: Bodzás János: 30/863-2775
5. túra: 

TiszafüredAlbatrosz kikötő – június 19-én: Kemecsei Ágnes: 30/985-3209 és Bodzás János: 30/863-2775)

6. túra: 17.30 órai kezdésel (előadás, majd utána vízre szállás)
7. túra: 18.00 órai kezdésel (előadás, majd utána vízre szállás)

 TiszaszőlősAranyosi kikötő – június 17-én, 18-án: létszámhiány miatt előadás nem lesz a túra előtt, de csónaktúra ügyben hívják közvetlenül a kikötőt: 30/562-6896

 Tiszaörvény (Szabics kikötő): Az első túra június 18-án indul.  Továbbiak a Szabics kikötő honlapja szerint. Résztvevők száma túránként maximum: 100 fő. Előzetes bejelentkezés szükséges az info@szabicskikoto.hu-n!

Szükséges megadni, hogy melyik napon, melyik túrára jelentkeznének, illetve, hogy hány fővel érkeznek. A létszámkorlátok figyelembe vételével érkezési sorrendben tudjuk fogadini a jelentkezéseket. Ha egy csoport megtelt, átirányítjuk egy másik csoporthoz, végső soron a Tisza-hídnál lévő vízparti lehetőségre, illetve egy másik napon indult túrára.

Találkozó: a túra előtt min. 15-20 perccel érkezzenek meg az előadás helyszínére, aki nincs ott az előadáson, azt úgy vesszük, hogy nem jön, ezért helyére akár mások is bekerülhetnek.

Ajánlott ruházat: változékony időre kell felkészülni, a meleg ellenére, alkonyatra lehűl a levegő, és még eső is várható, ezért az esőkabátot ajánlott az útipoggyászba tenni.

Aki mégis lemaradna, annak egy kis remény, hogy még a Felső-Tiszán ezt követően fog bekövetkezni a rajzás. Ide még túrát később tudunk csak meghirdetni, a fejlemények függvényében.

Forrás: hnp.hu

Fotó: Hajnal Fotó,Hajnal Pál