HÍNÁRKASZÁLÁS 2018-BAN IS

A Tisza-tó már 40 éves, ami egy mesterségesen létrehozott létesítmény esetében sok időnek számít. Koránál fogva folyamatos gondozást igényel, amit a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. hínárkaszálás formájában igyekszik ellátni.


Az idei tavasz hőmérsékleti szempontból meglehetősen szélsőségesnek bizonyult. A kései fagyokat gyors felmelegedés követte, ez nyilvánvalóan hatással volt a természetben zajló folyamatokra is. A korábbi évekhez képest a növényzet is hamarabb indult fejlődésnek, ami a hínárállományon is megmutatkozik.

A sulyom levelei már elérték a vízfelszínt, így a kaszálással sem várhattak tovább. Látható tehát, hogy idén minden gyorsabban történt, ezt jól bizonyítja, hogy május 14-én el kellett kezdeni a növényzet szabályozását, amire 2017-ben csak május 23-án volt szükség.

A kaszálás gyakorlata nem változott az eddigiekhez képest, csupán a tapasztalat bővült, ami jó hatással van a munka hatékonyságára. Összesen 4 hínárvágó egység kezdte meg a munkáját, ebből egy a Rebencén, három pedig az Apotán. A cél idén is az, hogy 800 hektárnyi sulymos területtől szabadítsák meg a Tisza-tavat. A legtöbb területen a korábban már bemutatott sávos kaszálás zajlik majd, de a parti horgászhelyek térségét teljesen mentesítik a sulyomtól. Ahol pedig szükséges, kizárólag közlekedő utak kerülnek kialakításra.

A legfontosabb, hogy a kaszálás jó hatással van a haltáplálék-szervezetek szaporodására, csökkenti a hajnali oxigénhiány kialakulásának esélyét, növeli a biodiverzitást és a meghorgászható területek nagyságát, valamint megkönnyíti a vízi közlekedést is. A legnagyobb óvatosság ellenére is előfordul azonban, hogy a kaszálások nyomán növényi részek sodródnak a vízfelszínen. Ezért kérik a horgászokat, hogy türelemmel fogadják a munkát, hiszen ez a halakért, rajtuk keresztül pedig a horgászokért folyik.

Forrás: sporthorgasz.eu