Három új tiszai kompra is szükség lenne Kárpátalján ahhoz, hogy akadálytalan legyen az európai uniós vízumliberalizáció

Mintegy húsz új határátkelőhelyet kellene megépíteni Kárpátalján ahhoz, hogy akadálytalan legyen az európai uniós vízumliberalizáció hatályba lépésével megnövekedő utasforgalom - közölte csütörtökön Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója.


A megyevezető személyes honlapján (Moskal.in.ua) azt írta, hogy kijevi hivatalos látogatása során átadta az ukrán közútkezelő vállalatnak és a kormánynak annak a 19 nemzetközi határátkelőhelynek a listáját, amelyeket Kárpátalján meg kellene építeni ahhoz, hogy biztosítható legyen az "uniós vízummentesség teljes értékű működése".

A lista szerint az ukrán-magyar határon nyolc új átkelőt - köztük öt közútit és három tiszai komposat - kellene létesíteni. Az ukrán-román határon hat, az ukrán-szlovákon négy, az ukrán-lengyel kárpátaljai határszakaszon pedig egy átkelőre lenne szükség. A kormányzó szerint minden tervezett határátkelőhelyhez új utat kellene építeni vagy a meglévőt felújítani.

Hennagyij Moszkal emlékeztetett arra, hogy évek óta folynak a tárgyalások az új nemzetközi határátkelőhelyek megépítéséről az ukrajnai megye területén. Megjegyezte: a megye vezetése folyamatosan lobbizik Kijevben a probléma megoldása érdekében, mivel helyi szinten nem rendezhető az ügy, ehhez ugyanis nemzetközi szerződésekre lenne szükség.

Jelezte, hogy idén mindössze a Nagypalád és Nagyhódos közötti határátkelőhely megnyitása esedékes, s a térségben már intenzíven folyik az új út építése, amelynek a befejezése szeptemberben várható.

Kárpátalján a határőrség helyi illetékesei azzal számolnak, hogy az Ukrajna és az Európai Unió között június 11-től hatályba lépő vízumliberalizációt követően 30 százalékkal fog nőni a határátkelőhelyek forgalma. 

MTI