Hangulatos nyáresti koncertek a Tisza partján

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar ez év augusztusában is - immár hetedik alkalommal - megrendezi a már hagyománnyá vált PARTI-TÚRA Szolnoki Szimfonikus Nyár fesztivált.


 A nyáresti koncertek magas nézőszáma kétségkívül arról árulkodik, hogy a színvonalas komolyzenei hangversenyek napjainkban is tömegeket tudnak megmozgatni – a szervezők tizenötezer embert várnak. Az idén ismét színes palettáról válogathatnak a zenerajongók, hiszen több – műfajában és stílusában teljesen különböző – szabadtéri hangversenyt láthat, hallgathat a közönség a szimfonikusok előadásában.

Első alkalommal 2000-ben bizonyította városunkban a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, hogy a komolyzene szabadtérre is kivihető, akkor és azóta is lelkesen fogadta a kezdeményezést a zeneszerető közönség – mondta a fesztivál sajtótájékoztatóján Szalay Ferenc polgármester. Az elmúlt évek alatt tízezrek élvezték a nagyszerű, színvonalas koncerteket.

A rendezvény részleteiről Patkós Imre szakmai vezető, Ignácz Ervin ügyvezető és Zsákai Katalin karvezető beszélt a sajtó képviselőinek.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar jóvoltából – nyárbúcsúztató gyanánt – ez év augusztusában is a muzsika hangja fogja szebbé varázsolni a nyári estéket. A koncertsorozat augusztus 4-én veszi kezdetét és augusztus 31-én int búcsút a nyárnak. A nézők öt estén át élvezhetik a nyáresti muzsika örömeit, és kétségkívül rendkívül gazdag palettáról válogathatnak, hiszen a nagy klasszikusok között helyet kapnak a könnyedebb műfajok is, természetesen szimfonikus zenekari hangzásban.

Augusztus 4-én a Hild téren Szimfonikus Parádé című hangversennyel indul a fesztivál, amely egyúttal barátság-gála is Yuza és Szolnok testvérvárosi kapcsolatának 35 éves évfordulója tiszteletére, mely alkalommal egy japán delegáció is Szolnokra látogat. A delegációval japán zenészek és énekesek is érkeznek, akik természetesen fellépnek a koncerten a szimfonikus zenekarral és a Juhászné Zsákai Katalin által vezetett szolnoki MÁV-Kodály Vegyes Karral együtt. A műsoron egy japán és egy magyar zenemű mellett orosz komponisták művei szerepelnek, az est karmestere Izaki Maszahiro. Kísérőprogramként Japán zenész szemmel címmel ad hoc fotókiállítást is láthat a közönség a zenekar japán turnéinak fotóanyagából.

Augusztus 12-én a Tiszai hajósok terén a Neoton Famíliával játszik együtt a szimfonikus zenekar, mely formáció napjainkban egyre népszerűbb. A karmesteri pálcát ezúttal Veér Bertalan, a szimfonikus zenekar hegedűse veszi a kezébe. A koncert előtt egy úszógumi performansz várja a vidám, kalandra éhes gyerekeket.

A fesztivál történetében főprogramként első alkalommal lesz gyermekműsor: augusztus 18-án Lúdas Matyi várja a legifjabb korosztályt a Tisza hajósok terére, ahol kísérőprogramként mesekönyv-bemutatón és hangszersimogatón is részt vehetnek az érdeklődő gyermekek.

A fesztivál repertoárjából ebben az évben sem maradhat ki az operett. Augusztus 29-én  a Széchenyi városrészben Cser Ádám vezényletével, augusztus 31-én pedig Szandaszőlősön Toshifumi Kanai japán karmester vezényletével Operettgála várja az érdeklődőket, mely alkalommal a legnépszerűbb operettek dalaiból hallhat válogatást a nagyérdemű.

 

Programok:

2018. 08. 04. 20:30 Szimfonikus parádé

Hild János tér

Közreműködők: Szolnoki Szimfonikus Zenekar,
Sakatai Szimfonikus Zenekar –Japán, Yuza városi vegyeskar és a Szolnoki Kodály - MÁV Vegyeskar

Esőhelyszín: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ – Liszt Ferenc hangversenyterem
Vezényel: Izaki Maszahiro

 

2018. 08. 12. 20:30 „Neoton Klasszikusok” - A Szolnoki Szimfonikusok és a Neoton együttes közös koncertje

Tiszai hajósok tere

Esőnap: 2018. augusztus 13. (hétfő)
Esőnapi esőhelyszín: Városi Sportcsarnok
Vezényel: Veér Bertalan

 

2018. 08. 18. 18:00 Lúdas Matyi

gyermekelőadás a Szolnoki Szimfonikusok és a Minerva Bábcsoport előadásában

Szolnok, Tiszai hajósok tere

 

2018. 08. 29. 20:00 Operettgála

Széchenyi városrész szabadtér- Zöld Ház előtti tér, 

Esőnap: 2018. augusztus 30. (csütörtök)
Vezényel: Cser Ádám

Népszerű operett részletek énekes szólistákkal, zenekarral

 

2018. 08. 31. 20:00 Operettgála

Szandaszőlősi városrész - Lengyel Antal tér

Esőhelyszín: Szandaszőlősi Művelődési Ház
Vezényel: Cser Ádám

Népszerű operett részletek énekes szólistákkal, zenekarral

Forrás:szolnok.hu