Hajdú-Bihar megyei Vadásznap 2017 és a legfrissebb helyi vadászhírek

2017-ben Tiszacsege ad otthont a Hajdú-Bihar megyei vadásznapnak, az időpont: augusztus 26,, a helyszín a Tisza-part és a Halászcsárda környezete.


Hajdú-Bihar megyei vadásznap 2017 (Tiszacsege)

 

 

Az elmúlt évtizedekben teljesen átalakult Hajdú-Bihar megye vadállománya - közölte Papp Zoltán megyei fővadász a 25. Hajdú-Bihar megyei vadásznap és az 5. Tiszacsegei Harcsapaprikás-főző Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán, a csegei halászcsárdában.

Elmondta: a térség mindig apróvadas területnek számított, és a legidősebb helyi vadászok sem gondolták volna, hogy ez a helyzet drasztikusan megváltozik.

Papp Zoltán példaként említette, hogy míg az 1960-as években mindössze hét vaddisznót számoltak a megyében, 1990-ben már 200-at, tavaly pedig 3600 vaddisznó volt Hajdú-Biharban.

Ez az jelenti, hogy kiegyenlítődött az apróvadak és a nagyvadak mennyisége a keleti országrészben: 2016-ban 12 500 nagyvadat és ugyanannyi számú apróvadat ejtettek el a vadászok, ami korábban soha nem volt jellemző a térségre - közölte a fővadász, megemlítve azt az országos tendenciát, hogy az elmúlt években ötszörösére nőtt a nagyvadak, és ötödére csökkent a kisvadak száma.

Papp Zoltán szerint új szemléletet hoz a hazai vadgazdálkodásba a megújuló vadászati törvény, amely bevezeti a tájegységi vadgazdálkodás fogalmát. 

A törvény módosításával a gazdálkodást megkönnyítő azonos állatállomány-szerkezetű térségek jönnek létre, például Hajdú-Biharban négy: a Körös-Berettyó, a Hajdúsági-Erdőspuszták, a Hajdúsági-löszhát-Hortobágy és a Sárrét-bihari tájegység.

A négy vadgazdálkodási tájegység terüeltén 3400 vadászt tartanak nyilván a 83 hajdú-bihari vadásztársaságban, amelyek közül több mint harminc társaság képviselői lesznek ott augusztus 26-án, a csegei Tisza-parton megrendezésre kerülő vadásznapon.

Szilágyi Sándor, Tiszacsege polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy településük is része a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt turisztikai régiónak, amely komoly fejlesztéseket tesz lehetővé az elkövetkező években.

A kormánydöntés értelmében 2017 és 2030 között több mint 35 milliárd forintból 30 fejlesztési program valósulhat meg, benne Tiszacsege turisztikai beruházásai: kerékpárutak építése, a tiszai vízi szállítási útvonal fejlesztése és a csegei kikötő megépítése - sorolta a polgármester.

Szilágyi Sándor elmondta azt is, hogy rendkívül népszerűek a város Tisza-parti nagyrendezvényei. A hétvégi vadásznap után a szeptember 2-ai harcsapaprikás-főző fesztiválra több mint tízezer látogatót várnak.

A tiszacsegei halászcsárda 2-2 kilogramm filézett harcsát biztosít minden versenyző főzőcsapatnak, eddig már több mint 140 csapat jelezte részvételét a tiszaparti főzőversenyre - mondta el a sajtótájékoztatón Nagy Sándor, a csárda tulajdonosa.

Forrás: omvk.hu