Folytatódnak az ár- és belvízvédekezések a Közép-Tisza vidékén

A Tisza vízállása miatt továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Közép-Tiszán, a folyó mindkét partján Kiskörétől Dobáig, illetve Tiszapüspökiig, valamint a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti szakaszán. Továbbra is II. fokú az árvízvédelmi készültség a Hortobágy-Berettyó jobb partján, így jelenleg közel 200 kilométeren védekezik a KÖTIVIZIG.


A Tisza folyón a korábbi csapadékos időjárás következtében árhullám alakult ki, amely árvízvédelmi készültségi fok feletti vízállásokat eredményez több szelvényben a KÖTIVIZIG működési területéhez tartozó folyószakaszon.

A vízállás ma reggel 7 órakor Tiszafürednél 617 cm, Kisköre-alsónál 645 centiméter (I. fok 600 cm), Szolnoknál 645 centiméter (I. fok 650 cm), Tiszaugnál pedig 530 cm volt, a folyó valamennyi szelvényben árad. A KÖTIVIZIG továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a folyó jobb partján Kiskörétől Dobáig(49 km), illetve bal partján Kiskörétől Tiszapüspökiig (47 km), összesen 96 kilométeren (10.03-as és 10.07-es szakaszok, illetve 10.06/6 és 10.06/7 számú őrjárások). Ezeken a szakaszokon különös figyelemmel kísérjük a Tisza Hullámtér Projekt érintett beavatkozásainak árvízi viselkedését.

A Tisza vízgyűjtő területén a pozitív hőmérsékletek következtében folyamatosan csökkenő felhalmozódott hó mennyisége 0,87 km3, mely még mindig a sokéves maximum fölött van. 

A Zagyva-Tarna vízrendszerében apadás tapasztalható, a ma reggeli vízállás Jászteleknél 254 (apadó) cm volt. 
A rókalyuk helyreállítását követően a mai napon megszüntetésre került a Zagyván a 10.02/2 őrjárásban a korábban elrendelt pontszerű III. fok.

A Körösök vízrendszerében a levonuló árhullám 04.09-én Kunszentmárton térségében 620 cm-es vízállással tetőzött.
Vízállások Hármas-Körösön ma reggel: Gyoma 532 cm apadó, Szarvas 610 cm (I. fok 600 cm) apadó, Kunszentmárton 619 cm (I. fok 600 cm) apadó. Az igazgatóság továbbra is fenntartja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös Mezőtúrtól a torkolatig terjedő jobb parti, 57 kilométer hosszúságú szakaszára. A Hármas-Körös alsó szakaszán lassú apadás várható, melynek ütemét a Tisza vízjárása lényegesen befolyásolhatja.

A Hortobágy-Berettyón Borznál a ma reggeli vízállás 315 cm (II. fok 300 cm) apadó vízállást regisztráltak. A folyón a belvízátemelések miatt továbbra is tartósan II. fok feletti vízállások várhatók.

A Tisza illetve mellékfolyóinak hegyvidéki vízgyűjtőjén számottevő csapadékra a következő néhány napban nem kell számítani. A folyón levonuló árhullámot a még meglévő hótömeg olvadása befolyásolhatja. A Tisza középső szakaszán az elhúzódó I. fok közeli illetve azt kismértékben meghaladó vízállásokra kell számítani.

Várható tetőző vízállások mértéke és időpontja a Közép-Tiszán:

Tisza:

Kisköre-alsó    640+10 cm    2018.04. 10.
Szolnok    650+10 cm        2018.04.10-11.

Belvízvédekezés
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. A tegnapi napon a mezőtúri belvízvédelmi szakaszokon a védekezés I. fokra mérséklődött, a jászkiséri, a tiszakécskei és kiskörei belvízvédelmi szakaszokon továbbra is I. fokú a készültség. Reggel 6 órától a kunhegyesi belvízvédelmi szakaszon a védekezés II. fokra nőtt, míg a jászberényi, a ceglédi, a cibakházi, a karcagi és a kisújszállási szakaszokon továbbra is II. fokú készültségben folyik a szivattyúzás.
Az április 9-i reggeli adatok szerint az igazgatóság működési területén az elöntés nagysága 11.443 hektárra mérséklődött, ebből 3.985 hektár vetés és 2.240 hektár szántó. A vízborítás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 9.293 hektárra csökkent. A tegnapi nap folyamán 44 szivattyútelep és 14 mobilszivattyú üzemelt, amelyek együttesen mintegy 1,56 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben az elmúlt 24 órában 143 fő vett részt, közülük 93 gépész.
A szakemberek folyamatosan végzik az érintett területek bejárását, a szivattyúzást, a műtárgyak ellenőrzését, az esetleges hibák kijavítását, a vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, felhalmozódott uszadékok eltávolítását. A kisújszállási védelmi szakasz a XL. csatornáján csatornakotrás és a depónia rendezése folyik. A jászkiséri védelmi szakaszon a 21. és 25. csatornán a medertisztítás és a vízfolyási akadályok eltávolítása mellett a mai napon kezdődnek a gépi cserjeirtás, a mederkotrási és a depóniarendezési munkálatok. A mai naptól a törökszentmiklósi szakaszon a Szajol I. csatorna területén mederkaszálást végeznek a KÖTIVIZIG dolgozói, Tószeg belterületén a Gerle-lecsapoló csatornán vízfolyási akadály eltávolítása kezdődik meg.
Az igazgatósághoz beérkezett információk szerint az önkormányzatok közül III. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn Fegyvernek, II. fokban Kunszentmárton, I. fokban Újszász védekezik.

Forrás: kotivizig.hu

Fotó: Takács Éva Csilla, Szolnok