Elöntötte Szegedet a Tiszán érkező szemét

Hétfőn estefelé, a sárkányhajó vb megnyitóján szomorú képet mutatott a Tisza Szegednél: az újszegedi oldalon rengeteg szemét úszott a vízen, főként műanyag flakonok- írja a delmagyar.hu hírportál.


Megáradt a Maros egy mellékvize? Egy illegális lerakót moshatott ki valahol a víz? Leginkább erre jutottak azok, akik hétfőn estefelé, a sárkányhajó vébé megnyitójának idején a Laposon várták Besenyei Péter műrepülését. A Tisza újszegedi oldalán, majdnem középvonalig, de főként a szélen úszott rengeteg műanyag flakon, kiegészülve zsákokkal - ki tudja, mi volt bennük -, villanykörtékkel, kupakokkal, törött műanyag mindenfélével.

A műanyag flakonokról már leáztak a címkék, így nem kaptunk támpontot, hol kerülhettek eredetileg a vízbe. Természetesen tudjuk, hogy a Laposon fürödni tilos, de valószínűleg a Partfürdőn sem volt túl sok embernek gusztusa belemenni a folyóba, mert úgy kerülgethette volna a mocskot, mint egy számítógépes játék főhőse. A hírportál megkérdezte az ATIVIZIG sajtószóvivőjét, honnan jöhetett a szemét.

- A Tisza folyó alsó szakaszán intenzívebb uszadék, illetve szemét megjelenése akkor tapasztalható, ha a Tisza vagy a Maros folyó felső szakaszáról árhullámok érkeznek. A Tisza magyarországi szakaszán jelenleg nincs kialakulóban árhullám, azonban a Maros a múlt héten (július 11-től) áradt. 150 centimétert emelkedett a vízszint, ami a part mentén leakadt uszadékot, szemetet megemelte és tovább sodorta a Tiszába - tudtuk meg Kozák Pétertől, az ATIVIZIG igazgatójától.

Szerdán az ATIVIZIG szakemberei helyszíni bejárást tartottak, melynek során megállapították, hogy a jelzett tiszai partszakaszon korábban észlelt szemét már sem a víz felületén, sem a parton nem észlelhető.

A levonult uszadék és szemét eredetéről az ATIVIZIG nem rendelkezik információval - tette hozzá az igazgató. 

Fotó: delmagyar.hu