EDDIG KÖZEL NEGYEDMILLIÓ PONTTYAL GAZDAGODOTT A TISZA-TÓ HALÁLLOMÁNYA

Véget ért az idei évre tervezett egynyaras ponty telepítése. A sohasem látott egyedszámú ponty kihelyezése halgazdálkodási szempontból jelentős előrelépésnek számít a Tisza-tó életében.


Évekkel ezelőtt új irányt vett társaságunk halgazdálkodása, mert vizsgálataink bebizonyították, hogy a fiatalabb pontyok telepítésének igenis van helye a Tisza-tavon. Ezért úgy határoztunk, hogy előnyben részesítjük az egy- és kétnyaras korosztályú pontyokat. A korlátlanul rendelkezésre álló természetes táplálékbázis kiváló alapot biztosít a fiatal pontyok a fejlődéséhez, növekedéséhez- írja a Tisza tavi Sporthorgász Kft. a honlapján.

A táplálék mennyisége bőséges, az élőhelyi feltételek meglétét a kritikus területeken pedig a hínárkaszálás biztosítja. Az egynyaras pontyokat sújtó negatív hatások száma tehát csökken, a halaknak „csak” a ragadozókkal és a betegségekkel kell szembenézniük. Számításaik szerint 2019-re az egynyarasok mintegy 70 %-a megmarad.

Ez azt jelenti, hogy az idén kihelyezett 215.000 egyedből mintegy 150.000 db megéri a következő évet. Kétnyaras korukra már a legtöbb ragadozó szájából, csőréből kinőnek a pontyok, így szakmai meglátásuk alapján a 2019-es mennyiség körülbelül 80 %-a, azaz nagyjából 135.000 egyed háromnyaras ponty lesz belőlük 2020-ra. Ez nagyon nagy szám, különösen annak tükrében, hogy például 2016-ban a két- és háromnyaras korosztályból összesen 49.500 db-ot telepítettek.

Az idei 15.000 kg egynyaras ponty kihelyezése tehát megvalósult, a kétnyarasokból pedig 5.000 kg került a tározóba a múlt héten. Mire végeznek a maradék kétnyaras és az idei évre tervezett 20.000 kg háromnyaras pontyok telepítésével elmondható, hogy 2018-ban több, mint 250.000 db ponttyal gazdagították a Tisza-tó halállományát. Ez reményeik szerint rövidesen megmutatkozik a horgászfogási eredményeken is.