Debrecen és Tokaj együttműködik az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért

Együttműködik Debrecen és Tokaj a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyerése érdekében.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere hozzátette: Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével egyeztetett arról, hogy amennyiben a hajdú-bihari megyeszékhely nyerné el a magyar pályázók közül az Európa Kulturális Fővárosa címet, Tokaj is szívesen részese lenne a programnak. A megbeszélés pozitív eredménnyel zárult, a részleteket később dolgozzák ki - jelentette ki Posta György.

Emlékeztetett arra: 2016 elején jelentették be, hogy Tokaj is ringbe száll a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért. Időközben azonban kiderült, hogy a négyezer lakosú kisváros erejét meghaladta a pályázat előkészítésének és elkészítésének több százmillió forintra becsült költsége, ezért a 2017. december 20-i határidőig nem nyújtottak be önálló pályázatot. Ennek ellenére amennyiben a debreceni pályázat nyer, Tokaj- ha csak részben is - mégiscsak lehet Európa Kulturális Fővárosa - mondta a tokaji polgármester.

Az EKF címre a határidőig hét város: Győr, Eger, Veszprém, Szombathely, Székesfehérvár, Gödöllő és Debrecen nyújtott be pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumához. A pályázat győztesének, vagyis annak a kihirdetése, hogy melyik magyar város lehet 2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa, 2018 végére várható. 

MTI