BEREGVIDÉK ÖRÖKSÉGTÚRA

Kerékpártúra Kárpátalján, a történelmi Bereg és Ugocsa tájain 2018. március 30 - április 1.


A Középkori Templomok Útja Egyesület szervezésében 2018. március 30. – április 1. között indul útjára a Beregvidék kerékpáros örökségtúra, amely a történeti Bereg, Ugocsa és szatmári vidék felfedezését célozza. A Felső-Tisza-vidék a középkori templomok földje, középkori eredetű egyházi műemlékekben a Kárpát-medence egyik leggazdagabb régiója. Lenyűgöző szépségű, parányi kis ékszerdobozok sorakoznak ezen a folyókkal szabdalt vidéken.

Ennek az egyházi örökségnek a turisztikai útvonallá fejlesztését célozza a Középkori templomok útja tematikus útvonal, A Középkori templomok útja örökségtúrái a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálják. A Középkori templomok útja és a Felső-Tisza-vidék 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” díjjal.

Beregvidék területen ma két ország osztozik, egyik fele csodálatos középkori templomaival, patinás kúriáival, természetvédelmi területeivel Magyarországon maradt, másik fele Ukrajna legmagyarabb vidéke lett. Kárpátalja a középkori templomok, a kastélyok, a várak és a történelmi emlékhelyek elsüllyedt paradicsoma, számos műemléki értékek, kulturális örökség várja megújulását. Kárpátalja középkori templomai jelentik a nyugati kereszténység keleti határvonalát, itt ér véget a gótika.

A vérzivataros idők emlékét őrzik Kárpátalja várai, várromjai, amelyek egykoron védték a határokat, fürkészték a hadak útját, káprázatos kastélyai a táj egykori gazdagságát idézik.
Az örökségtúra Vásárosnaményból, a Bereg szívéből indul, ahol a Beregi Múzeumban megismerkedhetünk a Beregvidék néprajzi gazdagságával. Vámosatyán a hosszú álomból ébredező, 16. században épült büdi vár romjait, legfrissebb ásatási eredményeit láthatjuk. Vámosatya és Csaroda református templomai a Felső-Tisza-vidék legszebb középkori templomai közé tartoznak, amelyek kihagyhatatlan állomásai a túrának. Csak „mezítlábas Notre Dame”-nak nevezi a köznyelv a tákosi református templomot, amely a világörökségi várományosi listán is helyet kapott. Ezt követően a Márokpapi és Beregdaróc középkori templomait húzhatjuk ki bakancslistánkról. Az első éjszaka Beregdarócon a Hét Csillag Üdülőközpontban foglaljuk el szállásunkat. 

Másnap a határt Beregsuránynál lépjük át, amely kerékpárral nem jelent időbeli csúszást. Kárpátalján a Beregvidék központjával, Beregszásszal, a város történelmi belvárosával ismerkedünk meg elsőként, ahol a megcsodáljuk a Felső-Tisza-vidék legnagyobb gótikus műemlékét, a római katolikus templomot. Útunkat a Beregszászi-dombvidék szőlőültetvényei kísérik, az itt készülő borokról az ebéd során betekintést nyerhetünk. A hadak dúlásában elpusztult kismuzsalyi romtemplom és a nagymuzsalyi református templom utunk következő állítása.

Az árvízi helyreállítás éveiben megújuló benei református templom, valamint Kárpátalja egyik legszebb műemléke a csetfalvai református templom megtekintése után napunk utolsó állomása Nagyszőlős, ahol az itt álló Kankó vára, a Perényi-kastély és a város gótikus temploma Kárpátalja legizgalmasabb műemlékei közé tartozik. Nagyszőlősön a JJ Hotelben foglaljuk el szállásunkat. 

A magyar-ukrán határt Tiszaújlaknál lépjük át a harmadik nap reggelén. A túra utolsó napja a Felső-Tisza-vidék szatmári tájain kanyarog, keresztül Móricz Zsigmond szülőfaluján Tiszacsécsén, Tiszakóródon, ahol a Túr és a Tisza összefolyásának festői környezetben időzhetünk, Szatmárcsekén, ahol nyomába indulhatunk a csónakfejfás temető rejtélyének és fejet hajthatunk Kölcsey Ferenc mauzóleumnál. Utolsó állomásunk az Öreg-Túr ölelésében álló vízimalom Túristvándiban, amely olyan benyomást kelt, akár csak a mesében járnánk. A vonatot Fehérgyarmaton érhetjük el, ahonnan Nyíregyháza és Debrecen felé indulnak szerelvények.
Első nap (2018. március 30.): táv hossza: 43,5 km.

Indulás: Gyülekező 7:15-től a nyíregyházi vasútállomáson, indulás Vásárosnaményba 7:43-as vonattal, érkezés 9:24-kor.

Útvonal: Vásárosnamény – Vámosatya (17.3 km) - Tákos (11,2 km) - Csaroda (3,2 km) – Márokpapi (5,2 km) - Beregdaróc (6,6 km)

Látnivalók: 1. Beregi Múzeum és a Hunor Hotel vadászati kiállítása; 2. Vámosatyai református templom és a Büdi várrom; 3. A tákosi „Mezítlásbas Notre Dame”; 4. A mosolygó szentek temploma Csarodán; 5. Márokpapi református temploma; 6. Beregdaróci református templom.

Ebéd: Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.

Szállás: Beregdaróc, a Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központban félpanziós ellátással (www.hetcsillag.hu)

Második nap (2018. március 31.): A táv hossza: 58,3 km

Útvonal: Beregdaróc - Beregszász/Берегово (17,2 km) - Nagymuzsaly/Мужієво (7,6 km) - Bene/Бене (6,1 km) – Csetfalva/Четфалва (7,1 km) – Nagyszőlős/Виноградів (20,3 km)

Látnivalók: 7. Beregszász történelmi belvárosa; 8. Kismuzsalyi romtemplom; 9. Nagymuzsalyi református templom; 10. Benei református templom; 9. Csetfalva, református templom; 10. Nagyszőlősi római katolikus templom, Perényi-kastély, Kankó vára.

Ebéd: Nagymuzsaly: Bereczky Pincészet

Szállás: Nagyszőlős, JJ Hotel félpanziós ellátással (http://tt.org.ua/en/hotels/jj-hotel-gotel.html)

Harmadik nap (2018. április 1.): A táv hossza: 65,5 km.

Útvonal: Nagyszőlős/Виноградів) – Tiszaújlak/Вилок) (15,9 km) – Tiszabecs (4,4 km) – Milota (3,4 km) – Tiszacsécse (3 km) – Tiszakóród (4,2 km) –Szatmárcseke (10,2 km) - Túristvándi (9,4 km) – Penyige (10 km) – Fehérgyarmat (5 km)

Látnivalók: 11. Tiszacsécse, Móricz emlékház; 12. Tiszakóród, Túr bukógát; 13. Szatmárcseke csónakfejfás temető; 15. Túristvándi vízimalom

Ebéd: Szatmárcseke, Szatmár Fogadó

Visszaút: Fehérgyarmatról vonattal, a vonat 16:14-kor indul Debrecen felé, mátészalkai átszállással Nyíregyháza irányába

A túra teljes hossza: 167,3 km

Költségek: A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Az ukrajnai határátlépés miatt érvényes útlevél szükséges, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel második nap nem tud a túrához csatlakozni!

Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők: Deák Attila és Dobos Péter

Jelentkezési határidő: 2018. március 18. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.

A Beregvidék kerékpáros örökségtúra a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat keretében, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

További információk: 
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon: +36 30/446-8383; +36 20/506-0127
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja
www.templomut.hu