ÁRVÍZI HELYZETÉRTÉKELÉS 12.20

Az országban jelenleg 4 vízügyi igazgatóság területén van 645 km hosszon árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből 68 km hosszon II. fokú, 577 km hosszon I. fokú.


December második fele a Tisza vízgyűjtő területén sokfelé igen csapadékosnak bizonyult. A legnagyobb mennyiségeket a vasárnap reggelt megelőző 48 órában észlelték, elsősorban a Kárpátalján, a Tiszabecs feletti vízgyűjtőn a két nap alatt 55 mm (ezen belül a Tarac vízrendszerén 95 mm) esett. Jelenleg mindenhol fagypont alatti hőmérsékleteket észlelnek, és várhatóan napközben is a negatív értékek lesznek az uralkodóak. A következő napokban a Tiszán és mellékfolyói vízgyűjtőjén említésre méltó mennyiségű folyékony halmazállapotú csapadék nem valószínű, a hőmérséklet döntően fagypont alatt várható.

Túron levonuló árhullám Garbolcnál 17-én az esti órákban tetőzött a II. fokú készültségi szintet (400 cm) meghaladó 425 cm-es vízállással, azóta lassú apadás észlelhető. 
Szamoson csak kisebb vízszintemelkedések jelentkeztek, Csengernél 17-én délelőtt tetőzött a folyó jóval a készültségi szintek alatt. 
Kraszna árhulláma 18-án, a délelőtti órákban tetőzött Ágerdőmajornál 422 cm-es vízállással, az I. fokú készültségi szint (470 cm) alatt.
Bodrog hosszan elnyúló árhulláma Felsőbereckinél ma reggel a III. fokú szint (700 cm) körüli 698 cm-es vízszinttel tetőzött. Sárospatak tetőzése pedig csütörtökön várható, a III. készültségi szinttől (650 cm) kevéssel elmaradó vízállással. 
Tiszán érkező árhullám Záhonynál tegnap este 18-22 óra között 552 cm-el (II. fokú szint 600 cm) tetőzött. Az árhullám a mai napon várhatóan Dombrád térségében tetőzik szintén a II. fokú szint (650 cm) alatti értékkel. A Tisza és a Bodrog együttes áradásának hatására Tokajnál a tetőzés nagy valószínűséggel a II. fokú készültségi szintet jelentő 700 cm-es érték körül szintén csütörtökre várható. Lejjebb, Tiszakeszig a II. fokú készültségi szint alatti tetőzésekre lehet számítani, míg a Tisza középső szakaszán az I. fokú készültségi szint környékén, illetve azt kevéssel meghaladó tetőzések várhatók a jövő hét első felében.
A lehullott csapadék hatására a Körösök vízrendszerén is árhullámok indultak meg. A Fehér-Körös árhulláma Gyulánál készültségi szint alatti értékkel vonult le. Az árhullám ma reggel a Kettős-Körösön Doboz térségében tetőzik.

A Tiszán levonuló árhullám indokolttá teszi a töltéskeresztező műtárgyak, zsilipek folyamatos zárását.

Forrás: fetivizig.hu

Fotó: Annamária Snekszerné Máté