Árvízi helyzet 2017.12.18.

Az országban jelenleg árhullám miatt 2 vízügyi igazgatóság területén, 230 km hosszon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.AzOrszágos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban az I. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható a Túron és a Tiszán, valamint a II. fokú készültségi szint meghaladása várható a Bodrogon, illetve annak elérése a Fekete-Körösön, valamint a Tisza tokaji szelvényénél.


A Tisza a teljes hazai szakaszán árad. A folyó a duzzasztásmentes szakaszokon Tiszabecsnél alacsony, alatta közepes vízállású. A Záhonytól kezdődő szakaszokon a vízjárást az erőművek üzemrendje jelentősen befolyásolhatja. A Tisza Vásárosnamény és országhatár közötti szakaszán ma reggel 6 órától  I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe több, mint 87 km-en. Jelenleg is tovább folytatódik az áradás, mely Tiszabecs és Tokaj között II. fokú készültség feletti vízállásokat eredményez.

A Tisza felső vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék árhullámot indított el a folyón, ugyanakkor a hétvégi esőzések következményeként belvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A szivattyútelepek indítása Kisújszállás, Karcag, Mezőtúr, Jászkisér és Cibakháza térségében vált szükségessé.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjén pénteken és szombaton területi átlagban 51,2 milliméter csapadék esett, lokálisan azonban kiemelkedő mennyiségeket is mértek, Ökörmezőn például 110 mm-t, Királymezőn pedig 103 mm-t. (Ezen a vízgyűjtőn decemberben eddig átlagosan 136,3 mm csapadék hullott, ami a sokéves havi átlag 162 százaléka.)

A lefolyó vízmennyiséget növelte a magasabb hegyekben lévő hó olvadása. Mindez intenzív árhullámot indított el a Tisza felső, külföldi és hazai szakaszain egyaránt. A Tisza tiszabecsi határszelvényében több, mint 3 méteres vízszintemelkedés következett be rövid idő alatt. 

Az elmúlt két napon a Közép-Tiszán szintén emelkedő vízszintek figyelhetők meg, napi 35-45 centiméterrel nőtt a vízállás a folyón, a készültség elrendelésének szintjét azonban még nem érte el. Kisköre és Szolnok között várhatóan az első fok közelében (650 cm) várható a jelenlegi árhullám tetőzése 27-28-án. 

Felhívjuk ugyanakkor a tiszai stégek tulajdonosainak és a kikötők üzemeltetőinek figyelmét arra, hogy készüljenek fel a következő időszakban a vízállás jelentősebb növekedésére, gondoskodjanak a vízi eszközök, létesítmények megfelelő rögzítéséről.  

Esőből nem csak a vízgyűjtőn, hanem térségben is bőven volt részünk a hétvégén. A legtöbb csapadékot Mezőtúr (54,8 mm) és Kisújszállás (55,2 mm) körzetében mértük, de a KÖTIVIZIG területén másutt is lehullott átlagosan 35-40 mm. 
A Tisza vízállásának emelkedése miatt a torkolati zsilipeket le kellett zárni, ezzel egyidőben több helyütt indokolttá vált a szivattyútelepek indítása. A felgyülemlett belvíz átemelése másodfokú készenlét mellett, két műszakban folyik a kisújszállási, karcagi és cibakházi belvízvédelmi szakaszokon, míg Jászkisér és Mezőtúr körzetében első fokú a készültség. Az elöntött terület 4200 hektár, ebből 1350 ha vetés.

Vízállások az igazgatóság területén december 18-án, 7 órakor:
Tiszafüred       572 cm, áradó
Kisköre-alsó    553 cm, áradó
Szolnok           527 cm, áradó

Forrás: kotivizig.hu

Fotó: Tóth Gábor, Kisar