A törpeharcsa halászata

Már 2017-ban is több alkalommal számolt be a törpeharcsa szelekciós halászat eredményéről honlapján a Tisza-tavi Sporthorgász Kft.


Egyelőre a tél beálltával a halászok felszedték a szerszámaikat, így erre az évre befejeződött a munka.

2017-ben nagyot lépett előre a gyérítési tevékenység, ugyanis összesen 5 szerződéses halász állt munkába tavasszal, akik több száz szerszámot helyeztek el a Tisza-tóban. A megnövelt létszámnak és a halászok szakértelmének köszönhetően több mint háromszorosára növekedett a kifogott és elszállított törpeharcsa mennyisége 2016-hoz (16.000 kg) képest.

Az elmúlt évi eredmény a várakozásokat felülmúlta: 2017-ben közel 50.000 kg törpeharcsát fogtak a halászok. Fontos megjegyezni, hogy a halászok egészen kicsi, 15 mm szembőségű varsákat is alkalmaztak, tehát a kifogott mennyiség vegyes méretű, nem korlátozódik kizárólag a piacon jobban értékesíthető 8 dkg feletti egyedekre.

A korábbi cikkekben leírt gondolatmenet alapján (1 kg törpeharcsa létrejöttéhez 9 kg táplálék elfogyasztása szükséges) kiszámítható, hogy az idén kifogott mennyiség 450.000 kg természetes táplálékot fogyasztott el élete során. Ezentúl azonban ennek az 500 mázsa törpeharcsának a táplálékfelvételével már nem kell számolnunk, azaz lényegesen több élelem jut az őshonos halainknak.

Az idei eredményt szem előtt tartva, bizakodva várjuk a 2018-as halászati szezon kezdetét és  reményeink szerint egy év múlva még nagyobb számot közölhetünk.- írja  a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. a honlapján.

Fotó: sporthorgasz.eu