A magyar kultúra napja - Változatos programok Csongrád megyében

Változatos programokkal, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, elismerések átadásával ünneplik a magyar kultúra napját Csongrád megyében.


Csütörtökön a szegedi NKM Galériában nyílik Ablakba zárt világok címmel Bátyai Gitta muzeológus kiállítása, aki a Tisza-parti város legszebb színes ablaküvegeit gyűjtötte össze, melyeket neves fotográfusok örökítettek meg. Szintén ettől a naptól látható Árnyas Koppány Ákos fiatal festőművész tárlata a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Péntektől tekinthetik meg az érdeklődők Schmidt Andrea A Tisza és Tápé című fotókiállítását a Heller Ödön Művelődési Házban. A 2010-ben elhunyt grafikusművész, Kass János nevét viselő galériában pedig hétfőn nyílik a Kass, Biblia, Szentek című tárlat.

Szombaton Szeged kulturális intézményei mutatkoznak be Szent-Györgyi Albert Agórában. Hétfőn a városházán díszünnepségen adják át az önkormányzat elismeréseit: a Szeged kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket.

Szentesen pénteken nyílik a Koszta József Múzeum új időszaki kiállítása Évszázados tradíciók címmel. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal közösen rendezett tárlaton a Dr. Oetker németországi alapítású cégcsoport múltját és jelenét ismerhetik meg a látogatók. Kedden bemutatják a nagyközönségnek Kováts Károly festőművész alkotásait, melyeket Bálint Csilla adományozott a közgyűjteménynek.

Hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kapcsolódva adják át a hódmezővásárhelyi önkormányzat által 2008-ban alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. Az elismerést a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezendő vasárnapi gálaműsoron B. Élthes Esztertől, Bessenyei Ferenc özvegyétől és Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármestertől veheti át az idei díjazott.

Csongrádon a Városi Galériában immár harmadik alkalommal rendezik meg fiatal képző-, iparművészek és építészek Kötődések című kiállítását.

Makón, a József Attila Múzeumban a határon túli magyar művészek a Makói Művésztelepen 1991 és 2006 között készült alkotásaiból rendeznek kiállítást, amely csütörtöktől látható. 

MTI