A könyvek a főszerepben Szegeden

Száztíznél több rendezvénnyel, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal, könyvkiadók, folyóiratok programjaival várják az érdeklődőket 88. Ünnepi Könyvhéten és 16. Gyermekkönyvnapokon Szegeden - közölte Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi könyvtár igazgatója csütörtökön.


A fesztivál programjait bemutató sajtótájékoztatón a szakember elmondta, hogy a Tisza-parti városban a rendezvények hagyományos központi színtere a Dugonics tér, ott állnak majd a könyvkiadók sátrai és ott található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló színpad is.

Az idei könyvhetet Temesi Ferenc Kossuth-díjas író nyitja meg június 8-án, akkor adják át az Év könyve díjat, valamint az önkormányzat könyvkiadási támogatásait is.

Az igazgató a tematikus programok közül a fiatal felnőtteknek szóló rendezvényeket emelte ki. A hatszavas írások hazai meghonosítójával, Varjú Tamással június 9-én találkozhatnak az olvasók. A műfaj lényege, hogy hat szóban, a legtömörebben meséljünk el egy történetet, életérzést, élményt. Az irodalomtörténet  Ernest Hemingway-nek tulajdonítja a kifejezési forma megteremtését. Az író állítólag fogadást kötött, hogy akár hat szóban is elmesél egy történetet. 

A fesztivál zárónapján, június 12-én áll színpadra a Slam Poetry Szeged. Az előadók ígérete szerint műsorukban "zsebben lapuló szövegek" is előkerülnek majd.

A könyvhét szegedi rendezvényein mások mellett Tóth Krisztinával, Erdős Virággal, Turi Tímeával, Krasznahorkai Lászlóval, Grecsó Krisztiánnal, Darvasi Lászlóval, Tolnai Ottóval találkozhatnak az olvasók.

A Szegedhez kötődő írók, költők elmúlt évi írásaiból ad válogatást a Szegedi Horizont 2017 című antológia több mint harminc folyóirat közlése nyomán. A kötetet a szegedi Városháza dísztermében mutatják be a fesztivál megnyitóját követően.

Másnap a városháza dísztermében tartják a gyermekkönyvtár egész éves olvasásnépszerűsítő játékának eredményhirdetését, melyen megkoronázzák a könyvkirályt is.

MTI