A katonai ejtőernyőzés százéves történetét bemutató vándorkiállítás nyílt Szolnokon

“Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája.” – 100 éves a magyar katonai ejtőernyőzés címmel nyílt vándorkiállítás kedden a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként.


A szeptember 30-ig megtekinthető kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával valósult meg.

Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnem főnöke a megnyitón elmondta: az első világháborúban az ejtőernyő még csak mentőeszköz volt, azonban hamarosan túllépett ezen a szerepen.

A kiállítás a magyar katonai ejtőernyőzés és az ahhoz kapcsolódó szakmai kultúrák – mélységi felderítés, különleges műveletek – történeti előzményeit foglalja össze.

D__MJ20180814013

 A 2000-es évek elejétől használatos ejtőernyős jelvények a magyar katonai ejtőernyőzés százéves történetét bemutató vándorkiállításon a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban 

Fotók: Mészáros János