A cél, hogy minél több mézet együnk

Bár több mint kétszeresére - évente fejenként 70 dekagrammra - emelkedett az elmúlt években Magyarországon a mézfogyasztás, még mindig lényegesen elmarad az 1,7 kilogrammos európai uniós átlagtól - mondta a földművelésügyi miniszter pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszagyendán, az Európai Mézes Reggeli program idei központi rendezvényén.


Fazekas Sándor a helyi általános iskolában kiemelte: a program célja felhívni a figyelmet a magyar méz fontosságára, valamint az egészséges életmódra.     Hozzátette: idén negyedik alkalommal 600  - a tavalyinál  20 százalékkal több -iskolában rendezik meg a programot. Több mint százezer gyermek ismerkedik ezen a napon a méhészettel, jelentőségével  és kóstolhat mézet, valamint mézből készült édességeket - tájékoztatott, egyben köszönetet mondott Villás Nóra és Pap Norbert helyi méhészeknek, akik több kilogramm mézet ajánlottak fel a pénteki programhoz.     Magyarországon mintegy 20 ezer család számára jelent megélhetést a méhészet.

Az Alföldön, a Közép-Tisza vidékén, Tiszagyendán is sokan foglalkoznak méhészettel - mondta. Magyarország az Európai Unió egyik legjelentősebb méztermelő állama, a kiváló minőséget bizonyítja egyebek mellett, hogy a magyar méz sűrűsége a világon Görögország után a második legnagyobb - számolt be. A magyar akácméz hungarikum és a magyar mézek, mézkészítmények eljutnak  Japánba és az Amerikai Egyesült Államokba is - fűzte hozzá.

A miniszter a mézet igazi biotermének nevezte, amelyben rengeteg vitamin és ásványi anyag található.     

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az eseményen azt mondta: az Európai Unióban azon tagországok méhészei maradnak talpon, akik közvetlenül tudják értékesíteni saját tagállamukban a mézet. Ehhez viszont szükséges, hogy az emberek napi étkezési szokásaiban szerepeljen a mézfogyasztás - jelentette ki.     Arról is beszámolt, hogy a nyugat-európai országokban - például Németországban, Franciaországban, Olaszországban - nem gond a méhészeknek értékesíteni a mézet, sőt a kínálatot jóval meghaladja a kereslet. Míg az Európai Unió mindössze 60 százalékban termeli meg saját keresletére a mézet, a magyar méhészek piaci problémával küzdenek - közölte.   

Bross Péter elmondta: az ágazatban a beszállítókkal, családtagokkal együtt mintegy 100 ezer ember érdekelt. Magyarországot "méz nagyhatalomnak" nevezte, körülbelül 25-30 ezer tonna mézet termelnek évente a méhészek - mondta, hozzátéve: ennek kétharmada az exportpiacokon értékesül, ahol viszont olyan országokkal kell versenyezni, amelyekben az élőmunka bére sokkal alacsonyabb. Ezért fontos, hogy a magyar méhészek minél több mézet adjanak el Magyarországon - hangsúlyozta.     

Az  Európai Mézes Reggeli program  Szlovéniából indult, a kezdeményezéshez Magyarország 2014-ben csatlakozott.

-MTI-